Könyvbemutató

2023.11.20. 09:00

Veszprém gyerekeknek: hiánypótló kötet jelent meg a könyvpiacon

A kötetbemutatóra az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében került sor. A megjelenést a DEMO Egyesület, és a KultúrAktív Egyesület hozta tető alá a könyvtár támogatásával és az EKF program segítségével.

Juhász-Léhi István

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere elmondta, az elmúlt másfél év hihetetlen nagy változást jelentett a veszprémi gyerekkönyv-piacon, mert több kötet a megjelenését üdvözölhettük. Mindegyik kiadványban közös, hogy interaktív, foglalkoztató módon próbálja bemutatni a várost elsősorban a gyerekeken keresztül, gyerekeknek, családoknak. Úgy vélte, nagyon fontos mindegyik kötetnél az illusztrációk magas minősége, mert azon túl, hogy egy tartalmi ismeretátadás történik, vizuális élmény részeseivé is válnak a gyerekek.

Veszprém gyerekeknek könyv
Bemutatták az új könyvet
Forrás: STAMP by DEMO Egyesület/Facebook

A Veszprém gyerekeknek című könyv egyik szerzője, Tóth Eszter elmondta, Pécsett készült az első kiadvány, és aztán útjára indult ez a sorozat. Most már a sorozat 12. köteténél tartanak. A sorozat kötetei mindig több szempontból mutatják be a várost, kiemelt figyelmet kapva az épített környezet. Hozzátette, Veszprémben nagyon fontos a tájkörnyezet. Az, hogy a város dimbes-dombos, meghatározza a város történetét és a város fejlődését. A szürkés árnyalata az, ami meghatározó a könyvben, és a lila, illetve a tájkörnyezetből vett zöldek. Veszprém mindig is vallási központ volt, úgyhogy ez is szerepet kap. 

Berta-Szénási Panna, a DEMO Egyesület oktatási programvezetője arról beszélt, szerettek volna egy olyan kiadványt létrehozni a városról a gyerekeknek, amely az eddig megjelent kiadványokat kiegészíti. Olyan tartalmakat is bele tudtak tenni, mint például a kortárs építészet, vagy a modern művészet. Arra is törekedtek, hogy a kiadvány bekerüljön az oktatási rendszerbe, és minden negyedik osztályos veszprémi általános iskolás megkapja a könyvet. De megszólították a vezető általános iskolák pedagógusait is, külön módszertanban előadást tartottak, több alkalommal workshopot és sétát is rendeztek az EKF programjai kapcsán. 

Rajzkiállítást pedig azért hívtak életre, mert szerették volna látni, hogy a veszprémi gyerekek milyen helyszíneken szeretnek barangolni. Másrészt pedig azért, hogy kicsit megmozgassák az iskolákban a vizuális nevelési alkalmakat. 

Remsey Dávid grafikus illusztrálta a kötetet. Elmondta, mivel nem veszprémi, külső szemlélőként az fogta meg a városban, hogy geológiailag van egy sajátos látványa a helynek. 

Leginkább azt akartuk visszahozni, hogy kis dombos, barátságos helyek, amik jellemzik szerintem Veszprémet. 

Látványban ezeket próbálta összekötni piktografikus kockákkal. Úgy fogalmazott, a könyv egy játékos beavatás a város életébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában