Visszatekintés

2023.12.28. 09:54

A sümegi járás három fontos eseménye 2023-ban

Számos érdekes esemény történt a sümegi járásban az idei évben, ebből háromra mindenképpen érdemes kicsit visszaemlékezni az év utolsó napjaiban.

Szijártó János

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: Csabrendeken az iskolában egy összefogás eredményét ünnepelhetik a résztvevők

Fotó: Szijártó János

Hazánk egyik legkisebb településének értékeit hivatott bemutatni az "Erre gyere Megyerre!" néven immár második alkalommal megrendezett színes program. Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter, országgyűlési képviselő Kommendánt Irén polgármesterrel nyitotta meg a megyeri utcagalériát idén áprilisban. 

- Nagyon jó látni azt, hogy nemcsak konszolidálódik a falu, hanem meg is menekül a kihalástól. Megyer szép példa arra, hogy ha egy közösség tagjai fontosnak tartják a rendszeres találkozásokat, akkor maga a település léte sem forog veszélyben. Egy falu önmagában is érték, hiszen ha csak itt Megyeren körülnézünk értékek sokasága tárul elénk, ami évről évre fokozatosan növekszik - hangsúlyozta köszöntőjében a miniszter.
Kommendánt Irén arról beszélt, hogy a település 2022-ben benyújtott Hungarikum pályázata teljesült mostanra, amelynek része az utcagaléria, illetve a Magyar Falu Programtól kaptak segítséget, amelynek köszönhetően épülhetett fel kemencés házuk.

Fotó: Szijártó János / Napló

A kikapcsolódásé, az önfeledt szórakozásé volt a főszerep egy szép augusztusi hétvégén Gógánfán, ahol a színes falunapi forgatagba még a helyi kisbolt felavatása is belefért. A Magyar Falu Program támogatása folytán megújult Vadrózsa üzletházat Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter adta át Nagy Márta polgármester asszony kíséretében. A térség országgyűlési képviselője ezzel együtt köszöntötte a falunap résztvevőit is, külön kiemelve, hogy egy ilyen eseményen nem a hosszú beszédeknek, hanem jó programoknak és a felhőtlen szórakozásnak van létjogosultsága. Felhívta a figyelmet az egymásra való odafigyelés fontosságára, mint az összetartó közösség alapjára. Majd rövid beszéde végén azt kívánta, hogy Gógánfa továbbra is maradjon ilyen közösség.

Fotó: Szijártó János / Napló

Játszóteret avattak és az intézmény megújult elektromos rendszerét is átadták szeptember első napján a Csabrendeki Általános Iskola évnyitóján. A négy épületegységből álló iskola elektromos rendszere elavult, így a felújítás már igencsak szükségessé vált az elmúlt években. A probléma a fenntartó, Balatonfüredi Tankerületi Központ előtt is ismert volt, így a fejlesztés előirányozása érdekében nyújtott be pályázatot az Emberi Erőforrás Operatív Program részeként. 

Fotó: Szijártó János

Az állami fenntartású köznevelési intézmények elektromos rendszerének megújítása című felhívásra beadott pályázat végül 43 millió 582 ezer forintot biztosított a projektre. Ezáltal megújulhatott az iskola főépületének elektromos hálózata. A fejlesztés magába foglalta az új elektromos hálózat kiépítését, az elosztó berendezésekkel együtt, új áramvételezési helyeket alakítottak ki, megújult a világítás és természetesen a kapcsolókat is lecserélték. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős úgy fogalmazott beszédében, hogy Csabrendeken az iskolában egy összefogás eredményét ünnepelhetik a résztvevők. Fenyvesi Zoltán tankerületi igazgató arról szólt, fenntartóként arra törekedtek, hogy minden intézményük a lehető legjobb körülmények között kezdhesse meg a tanévet. Molnár László polgármester hozzátette, hogy a már látott, kipróbált, s átvett elektromos rendszer valóban minden igényt kielégít, ahogy mondta, jobb nem is lehetne. 

A 2023-as év 3 fontos sümegi eseményéről is írtunk már az alábbi cikkünkben:  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában