Apró örömök

2023.12.22. 11:54

Elkötelezettség, felelősség és kitartás

Az apró örömök, a sikerek és a gyógyulási folyamatok mind olyan pillanatok, amelyek felmelegítik a szívünket és megvilágítják a napunkat.

Veol.hu

A szeretet az, ami összeköt és erőssé tesz bennünket – mondta Töreki-Vörös Ibolya, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója Fotó: Nagy Lajos

Két nap múlva nem csak advent negyedik vasárnapját, a szentestét is ünnepeljük, végre egy kis lélegzethet juthatunk, időt és figyelmet fordíthatunk egymásra.

Ezzel a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház által éltre hívott eseménysorozattal az emelkedett hangulat megteremtéséhez szerettünk volna a magunk módján hozzájárulni. Adventi gyertyagyújtó ünnepségeink nem csak az ünnepvárásról, a szeretet értékének hangsúlyozásáról szóltak, arra is törekedtünk, hogy kiemeljük az összetartozás, az emberség és az egymás iránti tisztelet fontosságát. Ennek érdekében magunk mellé hívtuk azokat a társainkat, akikkel a hétköznapok során közösen dolgozunk azért, hogy a Veszprém vármegyében élő lakosok a lehető leghatékonyabb ellátásban részesülhessenek és ennek köszönhetően minél teljesebb, minőségi életet élhessenek.

Ahogy az ünnepi díszek veszik körül otthonainkat, úgy fonják át a vármegyében működő kórházaink falait is azok a láthatatlan szálak, amelyek összekötnek bennünket.

Nem véletlen, hogy minden egyes gyertyagyújtáskor egy-egy társintézményünk főigazgatója állt mellettem, az általuk megfogalmazott üzenetek pedig különféle nézőpontból, de egy irányba mutatva, az együttműködés jelentőségére próbálták felhívni a figyelmet.

Az első gyertyagyújtás alkalmával elhangzó adventi üzenetünk a „közösségről” szólt. Ennek apropóján az összetartozás jelentőségéről és erejéről az Ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója beszélt. Nagy Zoltán fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a közösségek összetartásáért folyamatosan tenni kell, ehhez azonban olyan emberekre van szükség, akik akarnak és tudnak is közösen lépni, cselekedni egy-egy nemes cél érdekében. A kórházi közösségek összetartozásának jelentősége megkérdőjelezhetetlenné vált és felértékelődött.

A második gyertyát a Tapolcai Deák Jenő Kórház főigazgatójával közösen gyújtottuk meg, a támogatás jelentőségéről szóló üzenetünket Holczbauerné Kollát Ildikó tolmácsolta, aki beszédében a segítségre és egymás erősítésére hívta fel a figyelmet. Családunk körében igazi nyugalomra, lelki támogatásra számíthatunk – mondta, de minden ember elfogadása, tiszteletben tartása alapvetően fontos, ez az egészségügyben pedig elengedhetetlen követelmény.

A harmadik gyertyagyújtás alkalmával a Zirci Erzsébet Kórház elsőszámú vezetője tolmácsolta a felelősség súlyának jelentőségét hangsúlyozó üzenetünket. Vermes Tamás főigazgató úr beszédében kitért arra, hogy az egészségügyi ellátórendszer minden szereplője, az intézmények fenntartói, a kórházak vezetői, az orvosok, nővérek, ápolók, a háttérszolgáltatást biztosító munkatársak együttes felelősséggel tartoznak azért, hogy magas színvonalú ellátást biztosítsunk a vármegyében élők számára, ehhez pedig sokak összefogására van szükség. Ám még egy nagyon fontos szempontot is említett ennek apropóján, melyet most én is szeretnék kiemelni. A lakosság egészségi állapota nemcsak az egészségügyi ellátórendszeren, az orvosokon, ápolókon, hanem az egyének saját felelősségteljes viselkedésén is múlik. Mindannyian tehetünk önmagunkért, a rendszeres orvosi ellenőrzések, az egészséges életmód és az orvosok által adott útmutatások betartása mind olyan lépések, amelyekkel hosszú távon is felelősen gondoskodhatunk magunkról. A felelősségvállalás nem csupán kötelesség, hanem lehetőség is arra, hogy saját életünk irányítását kézbe vegyük.

Az együttműködés jelentőségét alátámasztó üzeneteink sorába ma utoljára a Pápai Gróf Esterházy Kórház üzenete hangzik majd el, Sipos Gábor orvosigazgató úr az „egység jelentőségéről” beszél majd.

Adventi gyertyagyújtó ünnepségünk végén engedjék meg, hogy jókívánságaimat az adventi koszorú gyertyáinak jelentése által tolmácsoljam, elsőként a betegeink és hozzátartozóik felé!

A hit, mint az első gyertya fénye, azt sugallja, hogy a kihívások ellenére is fontos, hogy higgyünk a gyógyulásban és az egészségben. Hagyjuk, hogy a hitünk legyen az útmutatónk, amely segít átvészelni az akadályokat, és megőrizni elszántságunkat. A remény gyertyája arra emlékeztethet minket, hogy minden betegség és nehézség mögött ott rejlik a gyógyulás és egy jobb holnap lehetősége. Az öröm gyertyája azt üzeni, hogy még a legnehezebb pillanatokban is találhatunk örömöt és boldogságot. Az apró örömök, a sikerek és a gyógyulási folyamatok mind olyan pillanatok, amelyek felmelegítik a szívünket és megvilágítják a napunkat. A szeretet gyertyája pedig a legfényesebben ragyog, hiszen a szeretet az, ami összeköt és erőssé tesz bennünket.

Az adventi időszak végén, a szolidaritás és az összetartozás időszakában kollégáim felé is szeretném megfogalmazni gondolataimat. A Veszprém vármegyében működő kórházak közösségei nemcsak a szakmai tudásukban, hanem a kölcsönös tiszteletadásban, empátiában és a gondoskodásra való törekvésben is élen járnak. Az ünnepi időszakban kiváló alkalom, hogy megálljunk, és köszönetet mondjunk közvetlen munkatársaink számára – ezt teszem most én is. Köszönöm orvosainknak, nővéreinknek, a háttérben tevékenykedő munkatársainknak, hogy sokszor erőn felül, saját érdekeiket háttérbe szorítva, kitartóan dolgoznak betegeinkért. Munkájukkal nap mint nap hozzájárulnak ahhoz, hogy a kórházainkban a gyógyulás és a remény fényei ragyogjanak.

Hiszem, hogy munkatársaim számára a hit, remény, öröm és szeretet vezérlőelvként szolgál és segít bennünket abban, hogy gyógyulást és melegséget hozzunk mindazok életébe, akik hozzánk fordulnak segítségért. Az összetartozás érzése, az egymás iránti tisztelet, az együttműködés és egymás támogatása olyan közösséget teremt intézményeinkben, amelyekre büszkék lehetünk. Kívánom, hogy legyen a karácsony az egymás iránti figyelem, a megértés és az összetartozás ünnepe!

Köszönöm mindazon kollégáimnak, akik a kórház falai között betegeinkért dolgoznak az ünnep idején, hálásak lehetünk az elkötelezettségükért és kitartásukért. Betegeinknek gyors felépülést kívánok és kérem őket, maguk lehetőségei mentén igyekezzenek maguk is hozzájárulni ahhoz, hogy boldog, hosszú éveket élhessenek.

Kérem, ne feledjék üzeneteinket: közösség - támogatás-felelősség-egység-együttműködés - ezekre alapozva a családok, a kisebb és nagyobb közösségek sikeressé válhatnak – én elkötelezetten hiszek ebben. 

Szeretetteljes, békés karácsonyi ünnepeket és boldog, egészségben, sikerekben gazdag új esztendőt kívánok mindannyiuknak!

Töreki-Vörös Ibolya

(Elhangzott december 22-én a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház gyertyagyújtó rendezvénye negyedik alkalmán.)

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában