In memoriam Antall József

2023.12.12. 13:00

Harminc éve nincs köztünk az első demokratikusan megválasztott miniszterelnök

Épp ma harminc éve annak, hogy elhunyt Antall József történész, tanár, könyvtáros, majd politikus, a rendszerváltás utáni első szabadon választott magyar kormány miniszterelnöke. Antall József 1993. december 12-én hunyt el.

Benkő Péter

Antall József miniszterelnökként nem tölthette ki a négyéves ciklust, 1993. december 12-én elhunyt

Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Az egykori miniszterelnök 1932. április 8-án született Budapesten. Apja, id. Antall József 1931-ben a Független Kisgazdapárt alapító tagja volt, a második világháború alatt menekültügyi kormánybiztosként több tízezer lengyel menekültről gondoskodott, sok ezer menekültet mentett, később Tildy Zoltán és Nagy Ferenc kormányában újjáépítési miniszter volt. Anyai nagyapja, Szücs István szintén politikai pályát járt be, a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban volt köztisztviselő, majd a népiskolai oktatásért felelős helyettes államtitkár, 1927–1935 között pedig országgyűlési képviselő.

Antall József 1950-ben érettségizett a budapesti Piarista Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem-magyar szakán középiskolai tanári diplomát szerzett, de levéltárosi, könyvtárosi és muzeológusi képesítést is, később pedig bölcsészettudományi doktorátust. Felesége Fülepp Klára volt, két gyermeket neveltek. Munkáját az Országos Levéltárban kezdte, majd az Eötvös József Gimnázium történelemtanáraként folytatta. Az 1956-os forradalmi tevékenysége miatt rövid időre őrizetbe vették, s 1959-ben eltiltották a tanári pályától. Könyvtárosként dolgozott, majd orvosi életrajzokat írt, foglalkozott a gyógyítástörténettel. 1964-ben az akkor megnyílt Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyv- és Levéltárban helyezkedett el tudományos kutatóként, majd igazgatóhelyettesként, 1974-től 1990-ig főigazgatóként. Több nemzetközi és hazai akadémiai bizottság tagja, illetve elnöke volt. A rendszerváltás előtt újra bekapcsolódott a politikai életbe. A többpártrendszer híve volt, határozottan követelte a szovjet csapatok kivonását, hazánk függetlenségét. A Magyar Demokrata Fórum (MDF) alapító tagja, a párt képviseletében 1989-ben részt vett az Ellenzéki Kerekasztal tevékenységében a háromoldalú egyeztető tárgyalásokon, az alkotmánymódosítást előkészítő bizottság munkájában. 1989. október 21-én választották az MDF elnökévé. Az 1990. március 25-én és április 8-án rendezett első szabad parlamenti választásokon május 23-án vezetésével alakult meg a koalíciós kormány. Miniszterelnöksége idején Magyarország társult tagja lett az Európai Közösségnek, tagja az Európa Tanácsnak, több európai intézménynek. Kivonultak a szovjetek, felbomlott a szocialista tábor, hazánk kezdeményezésére létrejött a visegrádi országok együttműködési csoportja. A hatalmas államadósság szorításában az Antall-kormány s annak miniszterelnöke hihetetlen terhet vett vállára.

Antall József miniszterelnökként nem tölthette ki a négyéves ciklust, 1993. december 12-én elhunyt. Az Országházban felállított ravatalánál negyedmillióan rótták le kegyeletüket, majd a Fiumei úti temetőben helyezték végső nyugalomra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában