Ünnep

2023.12.31. 13:00

Karácsonyi mise és könyvbemutató az ukrán közösségben

Az idei karácsonyi misét már az európai karácsony idején ünnepelte meg a veszprémi ukrán közösség.

Jákói Bernadett
A gyerekek zenés műsorral ajándékozták meg a hívő közösséget 
Fotó: Jákói Bernadett

Kedves programnak lehettek részesei a veszprémi ukrán közösségben magyar nyelvet tanuló veszprémi ukránok a Pannon Egyetem oktatótermében, ahol Volodimir Pukis szerző  könyvbemutatóval örvendeztette meg a hallgatóságot,  akik az Ukrán Remény Egyesület, a Ukrainian Space kiegészítő oktatási intézmény, az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ az első magyarországi háromnyelvű (ukrán–magyar–angol) oktatási kiadványának, A szépség, amely összeköt minket című kötet bemutatójának lehettek részesei. Volodimir Pukis szerző elmondta, hogy a bemutatott könyv a Ukrainian Space csapata és tehetséges ukrán gyerekek erőfeszítéseinek köszönhetően született meg a 2023-as nyári táboraik során. A könyv tizenöt – Ukrajnában és Magyarországon egyaránt gyakori vadon élő növényről szóló – esszéből áll, és a táborban részt vevő gyerekek rajzai illusztrálják. 

Karácsony szentestéjén a veszprémi ukránok hívő közösségének az érseki főiskola kápolnája adott helyszínt a hagyományos görögkeleti karácsonyi ceremóniához, aminek érdekessége, hogy idén első alkalommal az európai ünnepkör idején ünnepelte meg a helyi ukrán közösség a karácsonyt. Ahogyan már megszokott, Vladimyr atya ukrán nyelven celebrálta nekik a misét. A ceremóniát követően a helyi hívőkör gyermekei zenés egyházi műsorral készültek: a verteppel, ami a magyar betlehemezéssel hozható párhuzamba, koljadkát, karácsonyi éneket énekelve, csillagot pörgetve üdvözölték az ünnepet. Az eseményt támogató szervezetek ezúttal is a Dnipro egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat voltak, a Hazatalálsz Egyesület  édességcsomaggal lepte meg az ukrán gyerekeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában