Hamarosan átadjuk az EKF stafétabotot

2023.12.20. 14:00

Már készülnek a jövő évi kulturális fővárosok

Mindenki számára ismert, hogy idén vármegyeszékhelyünk, Veszprém és térsége, a görögországi Eléfszina, valamint a romániai Temesvár viselte az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet, melyet eddig több mint hatvan európai város használhatott. Az Európa Unió által odaítélt címmel kitüntetett városok, térségek az adott évben jó lehetőséget kapnak arra, hogy fejlesszék kultúrájukat, településüket, az ott élőknek pedig azt, hogy másoknak is megmutassák lakóhelyüket.

Benkő Péter

Az egész régió összefogott

Forrás: Facebook/Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

Veszprémet nem kell bemutatni az olvasóknak, Temesvárt is sokan ismerik, hiszen az egykori Temes vármegye, ma Temes megye székhelye. Veszprémnél jóval nagyobb, lakossága több mint ötszöröse, Románia harmadik legnépesebb városa a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió középpontjában. Idei másik EKF-testvérünk Eléfszína, egy Athéntől harminc kilométerre, északnyugatra fekvő kisváros Attika régióban, kereskedelmi kikötőjéről és katonai repülőteréről ismert. Érdekessége, hogy a Spartathlon ultramaratoni futóverseny útvonalán található.

Ezek voltunk mi, akiknek sikerült meghódítani idén a világot, Európát – és valamennyire önmagunkat is jobban megismerni. De lássuk, vajon kinek, kiknek adjuk át a képzeletbeli stafétabotot, mely városok lesznek jövőre az EKF-cím birtokosai? Hamarosan már az Észtországi Tartu mely egyébként Veszprém testvérvárosa , az ausztriai Bad Ischl és a Salzkammergut régió, valamint a norvégiai Bodø (ejtsd: Bodö) települések mutatkozhatnak be EKF-szerepben.

Bad Ischl, a „császárváros” a magyarok körében is ismert gyógyfürdőjéről. A tizennégyezer lakosú település Felső-Ausztria Gmundeni járásában fekszik, s egykor kedvenc tartózkodási helye volt Ferenc Józsefnek. Gödöllő testvérvárosa. Az alpesi hegycsúcsokkal, 70 tóval, számtalan kilátóponttal, üdítő levegővel és a sóbányászat hagyományaival rendelkező Salzkammergut régió kultúrában, történelmi hagyományokban és természeti szépségekben gazdag. Érdemes lesz felkeresni!

Tartu Észtország második legnagyobb, Dél-Észtország legnagyobb települése. A nevét viselő megye, Tartumaa székhelye. Észtország tudományos és kulturális központja, itt találjuk az ország legrégebbi, 1632-ben alapított egyetemét, és legrégebbi színházát is. A városban működik az észt Legfelsőbb Bíróság és egy minisztérium is. Veszprémnek 1971 óta testvérvárosa.

Izgalmas hely lehet Bodø is, Nordland megye székhelye, mely északabbra fekszik a sarkkörtől! Tartogat azonban más földrajzi izgalmat, ugyanis a világ legerősebb árapálya a várostól nem messze, keletre, a Salstraumen tengerszorosban található, ráadásul Bodø maga is Norvégia egyik legszelesebb városa, mégis több mint negyvenegyezren lakják.

Osztrák, észt és norvég „kezekbe” adjuk tehát a stafétabotot. Sok sikert kíván Elefszína, Temesvár és Veszprém az EKF-utódoknak! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában