Iskola

2023.12.21. 13:00

Örömünnep a balatonfüredi gimnáziumban: 90 végzős kapott szalagot

Tihanyi Tamás 12. b osztályos tanulónak adta át Duna Katalin igazgató a világ leghíresebb számítógépes antivírus kutatója, az iskola egykori diákja emlékére alapított Szőr Péter-emlékdíjat a Lóczy Lajos Gimnázium szalagavatóján a közelmúltban. A diák az informatikában nyújtott kimagasló teljesítményéért vehette át a rangos elismerést.

Kovács Erika

Forrás: Lóczy Lajos Gimnázium

– A szalagavató különleges helyet foglal el az iskolai ünnepek sorában. A legtöbb ünnep megnyit vagy lezár valamit. A szalagavató más, mint a többi, már megnyitottuk a tanévet, de messze még a ballagás. Kialakult az egyetemi továbbtanulás iránya, de lehet még változtatni, átgondolni a lehetőségeket. A célegyenesben vagytok, de még nem értetek a célba – fogalmazott köszöntőjében Duna Katalin igazgató. Hozzátette, a legjobb ilyenkor ünnepelni, visszatekinteni a megtett útra, és előrenézni a végzősök előtt álló pályaszakaszra. – Ami mögöttetek van, az már a tiétek, de amikor előretekintetek, csak a jövő körvonalait láthatjátok – vélekedett az igazgató, majd méltatta a szülőket, akik felnevelték, taníttatták gyermekeiket, és valószínűleg azt érzik, elröppent a 18-19 év. 

Forrás: Lóczy Lajos Gimnázium 

Meggyőződésem, hogy a hagyományok éltetik a közösségeket. Hagyományteremtő céllal alapítottuk meg a Szőr Péter-emlékdíjat egykori diákunk, a világhírű számítógépes biztonsági szakértő emlékére, hangsúlyozta Duna Katalin, majd bejelentette, a Lóczy Lajos Gimnázium 68. tanévében Szőr Péter-emlékdíjban Tihanyi Tamás 12. b osztályos tanuló részesül, aki általános iskolai tanulmányait a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolában végezte, végig kitűnő eredménnyel. 

Forrás: Lóczy Lajos Gimnázium 

– Harmadik osztályos korában kezdte el az informatika tanulását az azóta elhunyt Rácz Márton tanár úrtól, akinek személyisége nagy hatással volt rá. Így került iskolánk informatikai tagozatára. Már az általános iskolában fizika- és informatikaversenyeken vett részt. Tavaly nyáron az országos Vándorviadalon évfolyamtársaival második helyezést ért el. Szereti a motorozást, sokat segít a családi vállalkozásban. Tamás a Budapesti Műszaki Egyetem mérnök-informatikus szakán szeretne továbbtanulni – mondta el az igazgató. Duna Katalin felidézte, Szőr Péter számítógépes víruskutató 1988-ban érettségizett a Lóczy Lajos Gimnáziumban. Ő a világ leghíresebb olyan antivírus-szakembere, akiről nem neveztek el vírusirtót. Több évtizeden át a Norton Antivírus egyik vezető fejlesztője volt. Hazai szakmai körökben Pasteur nevű víruskeresője hozott számára elismerést, melyet Péter 24 éves korában megvásárolt az OTP. 1996-ban Finnországba költözött, majd 1999-től Los Angelesben a Symantec-nél volt vezető mérnök. 2009-től haláláig a McAfee cégnél dolgozott egy új vírusvédelmi megoldáson. Közel negyven szabadalom fűződik a nevéhez. 2005-ben jelent meg alapvető műve angolul. A könyvet lefordították többek között cseh, kínai és lengyel nyelvre is, majd magyarul is megjelent A vírusvédelem művészete címmel. A gimnázium egykori diákja 42 éves korában hunyt el amerikai otthonában. Az est fénypontja volt egyfelől az, amikor feltűzték a szalagot a 90 végzős diák ruhájára az osztályfőnökök, másfelől, amikor gyönyörű ruhában egymással, majd szüleikkel keringőztek a végzősök. Az est hangulatát emelte, amikor levetítették a filmet az elmúlt évekről, illetve az, amikor elbúcsúztak egymástól a diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában