Magyar falu program

2023.12.15. 12:00

Öt települést iskoláját érintő felújítások fejeződtek be

Egy, a Magyar falu program támogatásával létrejött projekt záróeseményét tartotta meg a Veszprémi Tankerületi Központ december 14-én. A támogatásából öt település öt intézményét korszerűsítették.

Benkő Péter

Ferencz Istvánné, Kőmives Judit, Szauer István, Széplaki Zoltán és Horváthné Páter Beatrix Fotó: Benkő Péter

A projekt keretében megújult a pétfürdői Horváth István Általános Iskola, a szentkirályszabadjai Szent István Király Általános Iskola, a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola Jásdi Tagintézménye. A projektzárón Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója hangsúlyozta, a teljes egészében hazai finanszírozású projektben összesen 128 millió forint értékben nyertek támogatást, majd ismertette az elvégzett munkákat. Szentkirályszabadján a szennyvízelvezetés problémája és a vizesblokkok teljes körű felújítása készült el 31,2 millió forintból. 

Jásdon a tetőszerkezet megújítása, az esővíz elvezetése volt időszerű, mely 28,6 millió forintból készült el, a munkák itt egy másik, az önkormányzat által megpályázott energetikai megújítási pályázattal párhuzamosan folytak. Borzaváron 24,3 millió forintból az egykori szolgálati lakásnak helyet adó épületrészben alakítottak ki számítástechnikai termet elektromos hálózat korszerűsítésével, informatikai rendszer kiépítésével, és elkészült a villámvédelem. Herenden 28,3 millió forintból oldottak meg egy régi problémát. A tornatermi szárny falain, repedések, süllyedések jelentek meg, melyeket csapadékvíz-elvezetési problémák okoztak. Az oszlopszerkezetet mikro-cölöpözéssel erősítették meg, biztosítva a stabilitást, s megoldották a csapadékvíz-elvezetést. Pétfürdőn 15 millió forintból újult meg a tornatermi szárny, az iskolaépület alapja ugyanis a víztartalom változása miatt folyamatos mozgásban van. Szintén mikro-cölöpözéses és csúszófalas megoldást alakítottak ki, s pótoltak egy eredetileg el nem készült, de szükséges oszlopot.

Széplaki Zoltán, a szentkirályszabadjai iskola igazgatója elmondta, a felújítás után kulturált körülmények között használhatják a diákok a vizesblokkokat, melyekkel az utóbbi években heti rendszerességgel adódtak problémák. Ferencz Istvánné, a jásdi intézmény vezetője a szülők segítségét emelte ki a ki- és bepakolásnál. Horváthné Páter Beatrix, a herendi iskola igazgatója arról szólt, szakaszosan végezték a javítást, így a csarnok egyik részében folyamatosan megtarthatták a testnevelés órákat. Új villanybojlerekkel a zuhanyozás is biztosított lett, a csarnok bejárata új lépcsőt kapott. Kőmives Judit, a pétfürdői iskola igazgatója örült a rugalmas kivitelezésnek, viszont felhívta a figyelmet, hogy az épület többi részén is érzékelhetők a repedések, melyek még nem veszélyesek, de fontosnak tartja a megelőzést.

Szauer István összegzésként megköszönte az intézményvezetők, pedagógusok, tanulók és szülők együttműködését, a tervezők, kivitelezők fáradozását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában