33 éves évforduló

2023.12.16. 15:30

Születésnap egy új kezdet után (képgaléria)

A megyeháza Szent István-terme adott otthont pénteken annak a megemlékezésnek, amelyet a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése alakuló ülésének 33. évfordulója alkalmából rendeztek.

Juhász-Léhi István

A Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése alakuló ülésének 33. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Polgárdy Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében kijelentette: 33 évvel a megyegyűlés megalakulása után egy új kezdet lehetősége teremtődött meg azzal, hogy 2023-ban Veszprém, a Bakony és Balaton térsége Európa kulturális fővárosa lehetett. Néhány héttel a program lezárása előtt szerinte elmondhatjuk, hogy közös erővel mutatta meg a régió a világnak az értékeit és kulturális sokszínűségét.

Hozzátette, rajtunk múlik, hogyan használjuk ki azokat a lehetőségeket, amelyeket a cím elnyerése adott Veszprémnek és a vármegyének. Emlékeztetett: az EKF kiváló partnerekre talált a településekben, hiszen Veszprém vármegyéből 92 település csatlakozott a programhoz. 

Az megemlékezés szónoka Porga Gyula polgármester volt, aki saját hivatásán keresztül is rámutatott: az önkormányzati rendszer 33 év alatt nagyon sok változáson ment keresztül, ám az igazi paradigmaváltást a 2010-es évek elejére teszi, hiszen akkor azzal nézett szembe az önkormányzati világ, hogy alkalmazkodni kell a változásokhoz. Úgy vélte, a 2010-es évektől jelentős változás történt, ugyanis ma már nem az üzemeltetés és az intézményfenntartás napi feladatain van a hangsúly, hanem a városfejlesztés és közösségépítés az önkormányzati fókusz. 

Hangsúlyozta, az Európa Kulturális Fővárosa program egy olyan lehetőség, ami fel tudja emelni a közösséget, és ami erőforrást is jelent, úgy, hogy jobb életet tudnak a helyben élőknek biztosítani. Ugyanakkor arra is rájöttek, hogy akkor tudnak sikeresek lenni, ha a térséggel együtt gondolják mindezt végig. Olyan egységet sikerült kialakítaniuk, ami Bakonybéltől Sümegen át Siófokig tart, miközben 116 önkormányzat csatlakozott az EKF programhoz. Zárásként hozzátette, vétek lenne elveszíteni az elmúlt években kialakult bizalmat és egységet. 

Mielőtt Polgárdy Imre és Porga Gyula megkoszorúzta volna azt az emléktáblát, amely az alakuló ülésnek állít emléket, az Era Nova Kamarazenekar adott műsort a meghívott vendégeknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában