Otthon

2023.12.23. 14:00

Veszprém a legdrágább vármegye az ingatlanpiacon

A legdrágább vármegye Veszprém lett, a legmagasabb négyzetméteráron pedig Debrecen kínálja ingatlanjait a vevők számára a Duna House összeállítása szerint.

Veol.hu

Forrás: Illusztráció/Pixabay

Növekvő érdeklődéssel, ennek ellenére negyedével kevesebb tranzakciószámmal zárta az évet a hazai ingatlanpiac, ahol érdekességekben 2023-ban sem volt hiány. Kétmillió forintnál is magasabb négyzetméterár és 319 millió forintos vételár egy-egy használt téglalakásért a Balaton közelében. Panellakás közel 70 millió forintért Szentendrén és közel 660 millió forint egy vidéki családi házért - olvasható a cég közleményében. 

Négyzetméterárak tekintetében a főváros után a Veszprém vármegyében letelepedők számára volt a legköltségesebb az otthonteremtés, itt az országos átlagot jelentősen meghaladó, közel 660 ezer forintos áron keltek el az ingatlanok négyzetméterenként. A második legdrágább vármegye Hajdú-Bihar volt, ahol szintén az országos átlag felett, 542 ezer Ft/m2-ért lehetett ingatlant vásárolni 2023-ban. Meglepő, de a már szinte teljes egészében budapesti agglomerációnak számító Pest vármegye csak a harmadik lett a sorban, a maga 500 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagával. Előnyösebb helyzetben voltak azok az ügyfelek, akik Nógrád, Tolna vagy Békés vármegyei ingatlan megvásárlása mellett döntöttek, ezeken a területeken ugyanis 200 ezer forintot kevéssel meghaladó átlagos négyzetméteráron juthattak házhoz vagy lakáshoz a vevők.

„A vármegyeszékhelyek között az idei év eladásai alapján Debrecen (618 ezer Ft/m2), Székesfehérvár (604 ezer Ft/m2) és Veszprém (577 ezer Ft/m2) számított a legdrágábbnak, míg a legolcsóbb Békéscsaba, Kaposvár és Miskolc volt 271-330 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárral. Ingatlanvásárlásra a vármegyeszékhelyek közül a legtöbbet, átlagosan 46,5 millió forintot Győrben költöttek az ügyfelek, de magas 40 millió forint feletti volt az átlagos ingatlanérték Zalaegerszegen, Debrecenben és Szegeden is. A skála másik végén 17,1 millió forintos összeggel Szekszárd állt.” – árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A vidéki vármegyék átlagait vizsgálva ingatlanérték tekintetében rekordernek számít idén Veszprém vármegye, ahol az átlagos ingatlanra költött összeg megközelíti az 53 millió forintot, ezért az összegért egy többtagú család számára is élhető, átlagosan 80 négyzetméteres otthon kapható. Méretben szinte megegyező ingatlant Tolna vármegyei lokáció esetén jóval kedvezőbb, mindössze 17,2 millió forintos átlagos áron is vásárolhattak a vevők idén a Duna House adatai szerint.A legnépszerűbb ingatlantípus, a családi ház mellett döntő vásárlók négyzetméterár tekintetében a legmagasabb összeget, 572 ezer forintot Veszprém vármegyében költöttek, az átlagos ingatlanérték 53,5 millió forint volt ezen a területen a házak esetében, amellyel szintén élen jár a vármegyék között. 

Az esetek 34%-ban téglaépítésű lakást választottak az ingatlanközvetítő ügyfelei. Veszprém vármegyében 813 ezer forintos négyzetméterenkénti átlaggal juthattak téglalakáshoz a vevők, míg Nógrádban 228 ezer forintos átlaggal lehetett kalkulálni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában