Veol podcast

2024.01.28. 16:14

A Ranolder-díjas pedagógusnak hála már máshogy nézik a diákok a környezetvédelmet (PODCAST)

Megújította a környezetvédelmi szemléletet az iskolákban Nagyné Kozma Ildikó pedagógus. Munkásságáról mesélt stúdiónkban.

Komaniczki Zoltán

Nagyné Kozma Ildikó volt stúdiónk vendége

Forrás: Veol.hu

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legjelentősebb és legszemélyesebb eleme volt a Privát Veszprém projekt, és az ennek keretében összeállított fotógyűjtemény a helyi lakosok családi képeivel és a hozzájuk tartozó személyes elbeszéléseivel – a fotókollekcióból ideiglenes szabadtéri kiállítást rendeztek az ActiCityben; december elején pedig egyedülálló, magyar-angol nyelvű album formájában is kiadták a családtörténetekről szóló gyűjteményt. A kötet egyik fejezete a Nagy-Kozma családról szól - a műsor vendége a Ranolder-díjas Nagyné Kozma Ildikó pedagógus, a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont volt elnöke.

Ildikó elmondta: biológia-földrajz szakos tanári végzettséget szerzett, majd a veszprémi Nagy László Általános Iskolában helyezkedett el, ahol eleinte tanárként, később igazgatóként sokat tett a környezeti nevelésért. Változást hozott, amikor a Nagy László iskolát összevonták a Bem iskolával, ráadásul autóbaleset érte Ildikót, amelyben súlyos gerincsérülést szenvedett. 

Ezután döntötte el, hogy beiratkozik a Pannon Egyetemre, hogy ökológiai iskola módszertant tanuljon, és erről is pedagógia szakos képesítést kapjon. Ennek akkor vette különös hasznát, amikor megüresedett a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Központ vezetői helye, és ő a város felkérésére átvette a BaBaKo-t. Elérte, hogy szinte minden oktatási közintézményben legyen zöldkoordinátor; a lelki jóllét meghonosításával megújította a környezetvédelmi szemléletet az iskolákban - munkája elismeréséül 2008-ban Ranolder-díjat kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában