Ünnepség a Templom-dombon

2024.01.27. 11:00

Emlékmenettel tisztelegtek a Don-kanyar hősei előtt

A második magyar hadsereg életét vesztett, fogságba esett, megnyomorított katonáiról, a munkaszolgálatosokról, a háború civil áldozatairól emlékezett meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesülete Ajka önkormányzatával, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiummal közös rendezvényen január 26-án.

Tisler Anna

Sokan emlékeztek a hősökre a Templom-dombon

Fotó: Gyarmati László

A tartalékosok szövetsége immár huszonnegyedik éve szervezi az emlékmenetet. Ezúttal reggel 8 órakor Devecserből indult a 150 fős Bakony menetszázad, amelyből 120 résztvevő ajkai és balatonfűzfői honvéd kadét volt. Útjuk gyalogosan Pusztamiskén, Halimbán, Ajka-Padragkúton és Csékúton át vezetett Ajka belvárosába. Napközben 26,5 kilométert tették meg, minden helyszínen koszorúztak, emlékeztek. 

A Templom-dombon rendezett esti ünnepségre 66 kadét érkezett fáklyákkal. Rénes András, a Táltosok Társulata színjátszó csoport tagja egy, a Don-kanyarból hazatért katona, Nigó Károly Don-kanyarban című versét szavalta el. 

Szénási Jenő ezredes emlékező beszédében elmondta, hogy a felszereltség és létszám szempontjából is hátrányban lévő magyar katonák hősiesen küzdöttek a Don-kanyarnál 1943 januárjában. A szovjet hadsereget így is csupán helyenként és rövid időre tudták feltartóztatni. A 200 ezer főből alig 50 ezren tértek haza. Mindannyian hősök voltak, a bajtársiasság, a kötelességteljesítés, a helytállás hősei. Nem akartak hősök lenni, szívesen élték volna a hétköznapi életüket. De a parancs háborúba szólította őket, s ők katonai esküjükhöz méltóan helytálltak. Nekünk, utódoknak a magunk helyén és tehetsége szerint kell felelősséget vállalunk és tennünk a közösségért. 

A szervezők felolvasták Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntőjét, majd a koszorúzás következett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában