Emlékezés

2024.01.13. 07:00

Halál a fagyban, távol a hazától

Januárban sok helyen koszorúzással, gyertyagyújtással emlékeznek az 1943. január 12-én a Don mentén kezdődött áttörésre, illetve a Magyar Királyi 2. hadsereg hősi halált halt katonáira. A 81 évvel ezelőtti tragédiát magyarként nem lehet, nem szabad elfelejteni azért, hogy sokat szenvedett nemzetünket soha többé ne vigyék hasonló katasztrofális helyzetbe.

Szijártó János

Egy kereken húsz évvel ezelőtt, 2004 januárjában készült fotó, amely az akkori doni emléktúra résztvevőit ábrázolja, akik az egyik Káli-medencei pihenőhelyen álltak meg rövid időre

Fotó: Szijártó János

Erről a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület elnöke, Horváth Gábor beszélt lapunk érdeklődése nyomán, aki a katonai hagyományőrzés egyik ismert képviselőjeként minden évben részt vesz a januári kegyeleti megemlékezéseken, számos alkalommal szervezőként, illetve a témával mélyebben is foglalkozó kutató-hagyományőrző. Meggyőződése, hogy az 1943. január 12-ei tragédiát a trianoni békediktátum készítette elő, alapozta meg. Ugyanis az akkori országvesztés évtizedekre meghatározta a magyar külpolitikát és a célokat. A második világháborús szerepvállalásunk tulajdonképpen elkerülhetetlen volt. Horváth Gábor kiemelte, hogy szerinte az 1918. november 3-án Padovában aláírt fegyverszünet után, ha nincsenek a Károlyi-kormánynak a haderőt leépítő, illetve demoralizáló intézkedései, akkor egészen más pozícióból tárgyalhatott volna a magyar politikai vezetés az új határokat illetően, hiszen a román vezetés Besszarábia megszállásával volt elfoglalva, katonai ereje kimerült volt. Szerbia 1918 novemberében hat gyenge harcértékű hadosztállyal rendelkezett, a csehek pedig néhány szintén gyenge légióval.

– Trianon után a magyar politikai vezetés fő irányvonalát a konzervatív-nacionalizmus jellemezte, ami az elcsatolt zömében magyarlakta területek visszaszerzésének vágyában mutatkozott meg. Ennek a politikai irányvonalnak megfelelően szervezték a haderőt először rejtve, majd a szövetséges ellenőrző bizottság 1927 márciusi távozása után egyre nyíltabban. 1928-tól megnövelték a haderőt, az addig 35 ezerre korlátozott létszámot 62 ezer fölé emelték és ismét bevezették a sorozást, növelték a tüzérség arányát. 1935-ben megkezdték a légierő fejlesztését, ekkor két repülőezredet állítottak fel. A Magyarország fegyverkezési egyenjogúságát elismerő 1938-as bledi egyezmény megkötése után a rejtett haderő megszűnt, felállították a magyar királyi légierő-parancsnokságot, a folyamerők parancsnokságát, a határőr ezredek pedig hivatalosan is gyalogezredi státust kaptak. Darányi Kálmán miniszterelnök győri beszédében nagyarányú fegyverkezési programot hirdetett meg ebben az évben. Öt év alatt 1 milliárd pengőt kívántak fordítani a haderő fejlesztésére, a hadsereg létszámát 107 ezer fős béke létszámban és 250 ezer fős hadi létszámban állapították meg. A fejlesztési terv alapján a honvédség 1943-ra érte volna el azt a szintet, hogy a környező országokkal szemben a már említett korlátozott revizionista politika megbízható támasza legyen. 1938. november 02-án kihirdették az I. bécsi döntést, melynek következtében gyökeresen megváltozott a magyar politika, a korlátozott revizionista politikát a "mindent vissza" politika váltotta fel, aminek egyenes következménye volt, a magyar csapatok orosz földre lépése. A magyar királyi honvédség jelképesnek induló, majd komoly hadműveletekbe torkolló részvétele a Wehrmacht Szovjetunió elleni hadjáratában, 1941. június 27-én vette kezdetét, a Kárpát-csoport hadműveleti tevékenységével. 1942. január 7-én lényegében befejeződött a Moszkvai csata, ami a villámháború végét is jelentette. 1942. január 1-én megérkezett Hitler kancellár levele Horthy kormányzóhoz, melyben lényegében követelte a teljes magyar haderő bevetését a keleti fronton. 1942. január 20-22-én Keitel tábornagy Budapestre látogatott, szóbeli megegyezést kötött Szombathelyi vezérezredessel a honvéd vezérkar főnökével a keleti frontra küldendő haderőt illetően. 1942. február 24-én elrendelték a mozgósítást, megkezdték a 2. hadsereg felállítását, majd 1942. júliusáig megtörtént a hadszintérre történő kiszállítása - elevenítette fel az egykori eseményeket Horváth Gábor.

Majd a német csapatokkal közösen végzett hadműveletekről beszélt a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület elnöke. Mint mondta 1942. júliusában kijutottak a Donhoz és elfoglalták a német katonai vezetés által kijelölt 200 kilométer széles védelmi vonalat, 18 gyalogezreddel. A védelmi vonal hosszához képest alacsony létszám nem tette lehetővé a mélységben történő kiterjedést. A Don menti hídfőcsaták során a 2. hadseregnek fel kellett volna számolni 9 hídfőt, melyből hetet sikeresen felszámolt, kettőt német segítséggel sem sikerült, ezek a később elhíresült urivi és scsucsjei hídfők voltak.
- Majd eljött az a bizonyos, borzalmasan hideg 1942-43 tele. Amikor hazánk fiainak nemcsak az ellenséggel, hanem a mínusz 20-30 fokos hideggel és a helyenként 1-2 m vastag hótakaróval is meg kellett küzdeni. Eleve az oroszok vattabéléses ruházata jobban bírta a hideget, mint a mieink felszerelése, de az egyéb utánpótlásbeli hiányosságok és stratégiai hibák miatt hadseregünk sorsa meg volt pecsételve. Az urivi hídfőnél a 7. könnyűhadosztály 4. gyalogezredének állásai voltak a leggyengébbek, így a szovjet támadás, amely kezdetben harcfelderítő vállalkozásnak indult és a szovjet 40. hadsereg kötelékébe tartozó néhány zászlóalj hajtotta végre, 1943.január 12-én 11 órakor, érte a hadosztály állásait. A csapatok kétharmada pihenőn volt, mivel éjszaka az állások erősítésén dolgoztak. A 6-10 kilométer mélyen történt áttörést a magyar-német vezetés még nem tartotta visszafordíthatatlannak, azonban a védelemnek nem volt mélységi kiterjedése és ez megbosszulta magát. Az áttörés sikerét látva a szovjet hadvezetés elrendelte a fő támadás megindítását. Január 13-án a szovjet erők a scsucsjei hídfőnél indultak meg és a hídfővel szemben védekező 12. könnyűhadosztály védelme január 14-ére összeomlott. A súlyos helyzet és a megkésve kiadott visszavonulási parancs ellenére katonáink amennyire csak lehetett kitartottak, mint például a III. hadtest amely elszakítva a 2. hadsereg főerőitől, január 26-ig tartotta állásait, amivel nagyban lassította az előretörő szovjet erőket. A hadsereg közel egy éves keleti hadszíntéri tevékenysége alatt, hozzávetőlegesen 125 ezer embert veszített, ebből mintegy 49 ezer volt a hősi halott és ugyanennyi a sebesült, 27 ezren estek hadifogságba, vagy tűntek el örökre. Megsemmisült a hadsereg haditechnikai eszközeinek mintegy hetven százaléka – hangsúlyozta Horváth Gábor.

Hozzátette, soha nem szabad elfeledni, s a fiatalságnak is ismerni kell történelmünk ezen szeletét, ezért egyesületük minden lehetőséget megragad a minél szélesebb körű tájékoztatásra, az emlékeztetésre, hogy soha ne feledjük el hőseinket. Ennek jegyében most vasárnap, immár hagyományosan a 10 órakor kezdődő szentmisén emlékeznek meg a doni áttörés áldozatairól, majd utána a temetőben főhajtással tisztelegnek azok előtt, akik a 2. világháborúban vesztették életüket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában