Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny

2024.01.30. 09:00

Háromszintű szakmai megmérettetés - Közel ezer tanuló jelentkezett az országos versenyre

Másodszor rendezték meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által szervezett Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Versenyt azok számára, akik egészségügyi szakképzésben, iskolai rendszerben folytatják tanulmányaikat.

Benkő Péter

Badics Kamilla, az egyik középdöntőbe jutott versenyző megkezdte a gyakorlati tevékenység bemutatását

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A megmérettetés célja a hazai egészségügyi középfokú szakképzés színvonalának növelése, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok, felkészítő tanáraik eredményeinek elismerése. További cél a szakmai tudás felmérése, az egészségügyi szakmák presztízsének növelése, a szakképzés vonzóvá tétele. A verseny első fordulója az interaktív versenytevékenység, a második a vármegyei döntők, a harmadik az országos döntő.

A versenyre a 2023/24-es tanévben negyvenhét iskolából nyolcszáztizenhárman jelentkeztek, az interaktív fordulót hétszázharminchárman töltötték ki, s négyszázharmincnyolcan jutottak tovább. A második fordulóban a versenyzők beteg nélküli szituációs feladatot végeztek el, az ahhoz tartozó tevékenységeket mutatták be szimulációs eszközök használatával, szükség esetén imitátorok bevonásával. Ezt rendezték január 29-én a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Skill laborjában. A felkért vármegyei fővédnök Lang Zsuzsanna, a kórház megbízott főigazgatója, a felkért vármegyei védnök Lovasi Orsolya, az intézmény ápolási igazgatója, a fővédnök Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

– Minden versenyző azonos feladatot kapott az ország területén az Országos Szakképzési Központtól, ugyanazok voltak az értékelési szempontok is – mondta el lapunknak Baratiné Véninger Gabriella, a MESZK Veszprém Vármegyei Területi Szervezetének elnöke. Hangsúlyozta, a verseny lényege a feladat kivitelezése volt fél órás időtartamban, melyet önállóan oldottak meg a versenyzők. Az értékelésnél figyelembe vették a beteg-előkészítést, a gyakorlati tevékenység szakszerű kivitelezését, a dokumentáció elkészítését, a beteg környezetének, eszközöknek az előkészítését. 

Két fő versenyzett idén a középdöntőben Veszprémben, mindketten a VSZC Ajka Szentgyörgyi Albert Technikum és Kollégium tanulói, Tóth Jázmin és Badics Kamilla 12. évfolyamos tanulók.

Az értékelés után megtudtuk, mindkét versenyző szépen teljesített, a döntőbe Tóth Jázmin jutott tovább. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában