Az irgalom nem csak egy pillanatnyi cselekedet

2024.01.29. 11:00

Steinbach József református püspök hirdette Isten igéjét

Az irgalom példázata örökzöld téma, mely mindig új fényt vet az emberi szívre és cselekedeteire. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspök a veszprémi ökumenikus imahét hetedik napján arról beszélt, ki valójában a felebarát.

Veol.hu

Forrás: Veszprémi Érsekség

Az ökumenikus imanyolcad szombati napján az Árpád-házi Szent Margit templomban gyűltek össze közös imádságra a Krisztus-hívők. Udvardy György veszprémi érsek köszöntőjében elmondta, egyházaink gyűjtenek egybe bennünket. Hiszünk az Úr szavának, aki imádságra buzdított bennünket, aki az egységet meg nem szűnő feladatként állítja elénk.  

Steinbach József református püspök igehirdetésében Jézus szavait idézte: a felebarát az, aki irgalmas. Az irgalmasság négy lépése olyan útmutatás, mely mélyen beivódik a lélekbe és újraértelmezi az emberek közötti kapcsolatokat. Az első mozzanat az, hogy megállunk. Ahogy a példázatban az irgalmas szamaritánus megállt, úgy kell nekünk is megállnunk azok mellett, akiknek szükségük van ránk. 

A második lépés, hogy lehajolunk. Nem leereszkedve, hanem önmagunkat alázva meg, közeledünk a másikhoz. Ez az igazi krisztusi lehajlás.

A harmadik lépés, hogy bekötözzük a sebeket. Nem a sebek feltárása a cél, hanem a gyógyulás elősegítése. Az irgalmas szamaritánus nem csak a fájdalmat látta, hanem azon dolgozott, hogy az áldozat sebei begyógyuljanak.

A negyedik mozzanat, hogy biztonságos helyre visszük az embert. Ez lehet az igazi fogadó, az egyház, ahol az emberek megtalálhatják a szeretet és a gyógyulás lehetőségét. Az irgalom nem csak egy pillanatnyi cselekedet, hanem egy életforma, hangsúlyozta a református püspök. Ahogy Jézus Krisztus volt az irgalmas szamaritánus példája, nekünk is követnünk kell ezt a példát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában