Brusznyai-emlékhangversenyt szerveznek

2024.01.03. 17:01

Száz éve született a forradalom és szabadságharc veszprémi mártírja

Brusznyai Árpád tiszteletére, születésének 100. évfordulóján a Brusznyai Alapítvány 33. alkalommal rendezi meg a Brusznyai-emlékhangversenyt január 13-án, szombaton 18 órakor a Pannon Egyetem aulájában.

Balla Emőke

Az emlékhangversenyt immár 33. alkalommal szervezik meg

Forrás: archív/Penovác Károly

Brusznyai Árpád 1924. június 27-én született Derekegyházán. A középiskolai tanár az 1956-os forradalom idején Veszprémben dolgozott. Fiatal tanítványait forradalmi csoportba szervezte, de soha nem engedte őket fegyveres harc közelébe, hogy életüket megóvja. Határozott fellépése révén több, a városi felkelők által elfogott helybéli ÁVH-s és gyűlölt pártember menekült meg a lincseléstől, és került a forradalmi hatóság „rendes” őrizetébe, bírósági eljárásra várva. Ennek ellenére Brusznyait a megtorlás során egy koncepciós perben a népi demokratikus államrend erőszakos megdöntésére irányuló fegyveres összeesküvés szervezésével és népellenes bűncselekmények elkövetésével vádolták meg. A Győri Katonai Bíróság Népbírósági Tanácsa – a mellette szóló bizonyítékokat figyelembe véve – előbb „csak” életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Az „enyhe” ítélettel elégedetlen Pap János, az MSZMP helyi vezetője azonban személyesen közbelépett, ennek nyomán Brusznyait a Legfelsőbb Bíróság Tanácsa kötél általi halálra ítélte. Brusznyait 1958. január 9-én kivégezték, testét jeltelen sírba temették. Az 1989-90-es rendszerváltás során Brusznyai Árpádot és mártírtársait rehabilitálták, és tisztességgel újratemették. 1991-ben posztumusz Veszprém város díszpolgárává avatták. 

Az emlékhangversenyt immár 33. alkalommal szervezik meg, tájékoztatott Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnöke. Az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjára, a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnökére Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke emlékezik. Közreműködik Felföldi Gábor, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjai. A Brusznyai-díjakat Patrik Judit, Brusznyai Árpád unokája adja át.
Több évtizedes hagyomány, hogy a díjátadón fellép az általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai Oratóriumkórus, egy-egy művet megtanulva erre az alkalomra. Ahogy minden évben, úgy idén is felcsendül majd Beethoven Egmont-nyitánya a Mendelssohn Kamarazenekar előadásában, vezényel: Kováts Péter. Naszer Tamara J. S. Bach csellószvitjeiből játszik. 

A koncert második felében Franz Schubert C-dúr mise című művét adja elő a Lovassy László Gimnázium, a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, a Vetési Albert Gimnázium, a  Simonyi Zsigmond Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola, a Pannon Egyetem kórusaiból, valamint a Gizella Nőikar, az Opus Énekegyüttes, az Orlando Énekegyüttes, a Szent Mihály Főszékesegyház kórusa, a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság, Veszprém Város Vegyesksra és Vokálja tagjaiból alakult Brusznyai Oratóriumkórus, korrepetitor: Győrfi Judit. Szólót énekelnek: Darázs Renáta, Mizsei-Takács Zsuzsanna, Csobolya József és Fátrai János. Közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar, vezényel Erdélyi Ágnes. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában