Szimulátor

2024.01.16. 07:00

Tízmilliárd forintos beruházás a pápai légibázison

A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőterén a többnemzeti Stratégiai Légiszállítási Képesség új Kombinált Légikikötő létesítményt hoz létre. A legújabb repülőgép-szimulátor megújuló energiával üzemel majd.

Haraszti Gábor

Gregory Clark (balra) és Etl Imre az ünnepélyes kapavágáson

Forrás: magyarepitok.hu

Az elmúlt években a bázisrepülőtér területén számos fejlesztés valósult meg, a teherernyő-szárító torony, a raktár- és irodaépület mellé most egy, a kiképzést segítő szimulátoregység is kerül – írja a magyarepitok.hu. Az új C-17 Légi Személyzet Kiképző Rendszer épületének projektje az ünnepélyes első kapavágással indult, amelyet a megrendelő NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NSPA) NATO Légiszállítást Kezelő Program Iroda (NAMPO) képviseletében Gregory Clark, a kivitelező cég képviseletében pedig Etl Imre hajtott végre.

Az új, mintegy 1438 négyzetméteres épület központi eleme a 14 méter magas szimulátoröböl, amelyhez egy földszintes épületrész csatlakozik. Ebben az épületrészben kapnak majd helyet a C-17 szimulátor üzemeltetését biztosító személyzet irodái és műhelyei, valamint a repülőszemélyzet kiképzését szolgáló tantermek és eligazítók. A kiképző egység tetejére egy nagy teljesítményű napelemrendszer kerül, amely a hőszivattyús fűtési-hűtési rendszerrel együtt megújuló energiával támogatja az épület környezetbarát módon történő üzemeltetését. Az épület körüli parkolóba elektromos autó töltőállomások is kerülnek, amelyek a SAC használatában lévő járművek töltését is lehetővé teszik.

A tervek szerint így fest majd a szimulátor
Forrás: magyarepitok.hu

2022-ben kezdődött az épület tervezése, a kivitelezés várható befejezése 2025. március, amelyet a szimulátorberendezés telepítése követ majd. Az épületben helyet kapó C-17 repülőgép-szimulátoron várhatóan 2025 szeptemberétől gyakorolhatja majd a katonai légiszállítási műveletekhez szükséges repülési feladatok széles skáláját a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) személyzete.

A projekt összértéke meghaladja a tízmilliárd forintot, ebből a legnagyobb tétel a szimulátor beszerzése. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában