Új év

2024.01.03. 21:00

Tűzijáték Tapolcafőn

Az új év első napján folytatódott az a hagyomány Tapolcafőn, miszerint tűzijátékkal búcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt. A Tapolcafői Kertbarát Kör akcióját sok falubeli követte figyelemmel.

Haraszti Gábor
Színpompás tűzijátékkal készültek a kertbarátok
Forrás: kertbarátok/Megyeri László 

– Az ünnepekre különböző ételekkel készülve szeretettel várjuk a családtagjainkat, barátainkat. Ilyenkor a szakácsok játsszák a főszerepet a konyhában. Kevesen tudják, hogy az év végi tűzijátékban is nagy szerepe volt egy szakácsnak. A tűzijáték kétezer évvel ezelőttről, Kínából származik. Az egyik legenda szerint felfedezése, feltalálása véletlenül történt: egy kínai szakács a konyhájában szenet, ként és salétromot kevert össze, ami begyulladt és elégett. Később ezt a keveréket egy bambuszcsőbe préselte bele, ami felrobbant. A tűzijáték története szorosan összefügg az ősi kínai hiedelmekkel. Az emberek úgy hitték, hogy a tűz szétoszlatja, elzavarja a rossz szellemeket, a szikra jó jel, a hang harcol a szellemek ellen, a füst pedig jó atmoszférát teremt. Tapolcafőn is már több alkalommal tartottak tűzijátékot, amit Patyi Attila, a kör egyik tagja rendezett meg először.

– A Simaházi utcában családja és az utca lakosainak örömére lőtte fel a petárdákat, ekkor az utcában lakók pezsgővel a kezükben kitódultak az utcára és gyönyörködtek a tűzijátékban. A végén, megköszönve a szép látványt, koccintottak az új évre. Ez az esemény aztán annyira megtetszett az embereknek, hogy 2023-ban már négy kertbarát, Banai Ferenc, Hocker József, Megyeri László és Patyi Attila fogott össze a megrendezésére. A Simaházi utcában aztán egyre többen lettek az esemény hírére, nem véletlen, az óesztendőt gyönyörű tűzijátékkal búcsúztatták. A végén köszönetet mondtak a rendezőknek, és boldog új esztendőt kívánva egymásnak, pezsgővel koccintottak – tájékoztatott Somogyi Zoltán, a kertbarátkör elnöke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában