Téltemető virágmezők

2024.02.29. 09:00

Aszófő az értékeit felmutatva várja a turistákat

Az Aszófői Értéktár Bizottság kezdeményezésére szakmai és családi közösségi kirándulást szervezett az önkormányzat egy különleges helyi természeti érték bemutatására.

Jákói Bernadett

A település határában található a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felügyelete alatt álló, vizekben is gazdag aszófői Séd-völgy, amely napjainkban Magyarország legnagyobb egybefüggő téltemető virágmezőit mutatja meg az idelátogatóknak.

A helyi értéktárbizottság által kezdeményezett nyílt Téltemető túrán több helyi család ismerkedett a település természeti értékeivel
Fotó: Jákói Bernadett

A néhány hónapja újra összeállt és aktívan tevékenykedő helyi értéktárbizottság célja, hogy feltárja a látogatók, turisták és gyalogos természetjárók előtt a település ékességeinek számító, többnyire már országos hírnévvel is büszkélkedő kirándulóhelyeket. A hétvégi nyílt túrát egy szakmai bejárás előzte meg Mészáros András (Balaton-felvidéki Nemzeti Park) szakvezetésével. Ezen  az önkormányzat képviselői és az értéktár tagjai közösen felmérték, mik azok a tapasztalatok, amelyek a közeljövőben – szakmai gondozás mellett – támogathatják a térség gazdag élővilágának megóvását, és a természetjárók tájékoztatását elősegítő információs rendszer létrehozását. A bizottság tagjai nagy szorgalommal tárják fel a helyi értékeket, ezek megóvásának és hatékony megjelenítésük lehetőségét az érdeklődők felé. 

A helyi értékőrzők most éppen a települési, illetve a megyei értéktárba történő felterjesztések munkaanyagán dolgoznak. Szerencsére a helyi fiatal családok és Aszófő nemrég ideköltözött lakosai is örömmel fogadják és támogatják az értékfeltáró kezdeményezéseket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában