Házasság hete

2024.02.17. 07:30

Döntés, ami megváltoztatja életünket

A Házasság hetét a világ huszonegy országban ünnepeljük. A házasság létét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, a legtöbb nagyvárosban gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztják alá. Erről beszélgettünk D. Wéber Veronika szertartásvezetővel, aki Magyarországot képviselve egyben az ország szerelemnagykövete is.

Tóth B. Zsuzsa

D. Wéber Veronika (középen) szertartásvezető Magyarországot képviselve egyben az ország szerelemnagykövete is

Forrás: Veol

Fotó: archív

– Évről évre egyre több a házasságkötők száma. Ennyire megérinti ma az életüket összekötni vágyókat a szerelem legszebb ünnepe?

– Szerencsésnek mondhatja magát mindenki, aki részese lehet egy-egy esküvőnek, lakodalomnak, akár vendégként, akár szolgáltatóként, hiszen ez igazi örömünnep, amelyben ott van a földöntúli boldogság ígérete és a szerelem csodája. Sajnos a puszta tényeket tekintve nem ilyen rózsás a helyzet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által rögzített felmérésből kiderül, hogy a házasságkötések számában a 2021-es esztendő a rendszerváltás utáni rekordévnek számít a maga 72 030 frigyével. 2022-ben valamivel csökkent a házasodási kedv, s 2023-ban jóval nagyobbnak tűnik a visszaesés. Tavaly az első három negyedévben a KSH szerint mindössze 40 111 házasságot kötöttek. Az utolsó három hónap adatait még nem ismerjük, de az elmúlt évek statisztikái szerint már nem várható exponenciális növekedés. Így kijelenthető, hogy a 2023-as adatok elérik vagy meghaladják az ötvenezres házasságkötési számot. Erre Magyarországon utoljára 2015-ben volt példa.

D. Wéber Veronika
D. Wéber Veronika (jobbról) szertartásvezető szerint a döntés, amit a házasulók meghoznak, képes jobbá tenni és megváltoztatni egész életüket igaz szerelmük oldalán
Fotó: BALAZSLENGYEL.COM

– Úgy látom, a tények nem keserítik el. Mi ad indíttatást ahhoz, hogy valaki  szerelemnagykövet legyen? 

– Az egyik esküvőn, ahol szertartásvezetőként voltam jelen, a menyasszony nagypapája rövid sétára invitált. Több kisebb-nagyobb, egymás mellé állított farönkre helyezték ki a család összes házaspárjának fényképét. Megmutatta azokat és elmesélte történetüket. Hozzátette könnyed humorral, hogy „tetszik tudni, mi a mamával már 63 éve házasodtunk. Vannak, akik 30 után feladják, hát mi még mindig itt vagyunk egymásnak! Kérem szépen, így kell ezt csinálni!" – mondta. – De hogy?! – tettem fel magamban a kérdést, ami azóta is foglalkoztat. Akkor és ott jöttem rá, hogy a házasság első mérföldköve mellett szeretnék a hosszú és boldog elköteleződés titka után eredni. Ezután lettem az amerikai The Love Foundation (TLF) szerelemnagykövete, majd elvégeztem Mészáros Ádám párkapcsolati mediátornál a házasságitanácsadó-képzést. Ma már nemcsak a házasságba való belépéskor, hanem útközben is számíthatnak rám a párok. A házassági fogadalmak megerősítésénél, évfordulós, akár meglepetés szertartásoknál ugyancsak. 

– Az ön által készített izgalmas kutatásból kiderül, hogy a mai magyar nők miként vélekednek a házasságról. 

– Kíváncsi voltam, hogy honnan indultak el és most hol tartanak a megkérdezett nők azóta, hogy házasságban élnek. Mit tartanak értéknek, mennyire elégedettek és milyen szerepvállalást tudhatnak magukénak a közös szövetségben. Szertartásvezetőként nem elégedtem meg azzal a kis szelettel a nagy egészből, amit a kezdet, vagyis az esküvők jelentenek. Hiszen az esküvő az első mérföldkő. Már több mint tíz éve élek házasságban, és tudom, hogy a mi szerelmünk is még mindig csak bimbózik. Azt is akarom tudni, hogy mitől működik mindez másoknál, ahogy a bizonyos nagypapának 63 éve a mamával.

– A Házasság hete rendezvénysorozata mit nyújt az érdeklődőknek?

– Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára irányítja a figyelmet. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg. A Házasság hete szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István. Én pedig mint szerelemnagykövet, esküvői szertartásvezető, házassági tanácsadó és párkapcsolati coach, segítek a pároknak, házasságban élőknek, hogy újra és újra tudjanak kapcsolódni, szeretni és boldogok lenni.

D. Wéber Veronika
D. Wéber Veronika (jobbról) szertartásvezető szerint a döntés, amit a házasulók meghoznak, képes jobbá tenni és megváltoztatni egész életüket igaz szerelmük oldalán
Fotó: archív / Forrás: Veol

– Tapasztalatai alapján mit üzen a frigy előtt álló szerelmespároknak? Mi a jól működő házasság titka?

– Az egyik legszebb időszak az esküvőre készülődés a fiatalok életében, hiszen az izgatottság magával ragadó. Ezek a szép pillanatok megmaradnak. Megtartani a meghittséget és a mélységet szerintem az őszinte, mély beszélgetésekkel lehet. A kompromisszumkötések fontossága már az esküvőre készülésnél megmutatkozik, mindez segíthet a stabil és tartós kapcsolat kialakításában. Olyan ez, mint egy igazi jegyesfelkészítő tréning. Meg kell tanulják meghozni a közös döntéseiket. Kellenek célok az esküvő utánra is. A türelem és a sok nevetés fontos szerepet játszik. Ezt az utat kéz a kézben haladva járják végig, és sose felejtsék el, hogy a döntés, amit meghoznak, képes jobbá tenni és megváltoztatni egész életüket igaz szerelmük oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában