Gondoskodásban élő fiatalok

2024.02.10. 19:00

Otthon, szeretet, biztonság: új nevelőszülőket köszöntött az ÁGOTA Közösség Veszprém vármegyében

Veszprémben nyolcan vehettek át tanúsítványt szombaton délelőtt, így a szolgáltatói nyilvántartásba vétel után hat új család fogadhat majd otthonába gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat.

Juhász-Léhi István

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató ezért országszerte keresi az új nevelőszülőket Fotó: Nagy Lajos

A gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára a nevelőszülői ellátás a lehető legjobb alternatíva. A vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő gyermekek ugyanis így esélyt kapnak arra, hogy egy természetes, befogadó, és szeretetteljes családi közegben éljenek, amíg helyzetük hosszú távon nem rendeződik. Megtudtuk: jelenleg közel 23 ezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban Magyarországon, és sokan közülük még mindig várnak azokra, akik készek bármilyen sorsú és életkorú gyermek befogadására. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató ezért országszerte keresi az új nevelőszülőket, akik az ÁGOTA Alapítvány közreműködésével döntéselőkészítő és nevelőszülői képzéseken vesznek részt.  

Nemrégiben lezárult egy újabb nevelőszülői képzés Veszprém vármegyében, melynek résztvevői a felkészülés során szakmai ismeretekkel és a Kászpem rendszer szemléletmódjával bővítették ösztönös gyermekszeretetüket és gondoskodni akarásukat. Ők vehettek részt a nevelőszülői tanúsítványátadó ünnepségen.

– Mindig örömünnep számunkra, amikor új nevelőszülőket köszönthetünk, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a gyerekeinknek a családban van a legjobb helye – nyilatkozta a veol.hu-nak Kovács Anita, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatója. 

Elmondta, céljaik között szerepel, hogy minél több nevelőszülőt érjenek el, akik megtapasztalhatják azt, hogy mennyire felemelő érzés az, amikor egy kiszolgáltatott, családját vesztett gyereknek segítenek. Hangsúlyozta: a jó nevelőszülő szereti a gyereket, befogadó, és kész arra, hogy elfogadja azt is, hogy ezek a gyerekek egy kicsit mások az átlaghoz képest, de a szeretetükkel nagyon-nagyon sok mindent el lehet érni náluk.

Kiderült, tizenhárom vármegyében van jelen a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, ahol folyamatosan keresik a nevelőszülőket.

Fotó: Nagy Lajos

Bakaity Anna, az ÁGOTA Alapítvány felnőttképzésért felelős igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy országos nonprofit szervezetük központja Szegeden van. A veszprémi képzési helyszínen most nyolcan végeztek, és hat új család fogadhat be magához gyerekeket.

– A nevelőszülői képzéseink két részből állnak. Egy döntés-előkészítő folyamattal kezdjük, ami arról szól, hogy információkat osztunk meg a nevelőszülőség sajátosságairól, és így el tudja dönteni a jelölt, hogy vállalja-e ezt a hivatást. Ha ez a döntés megszületett benne, akkor utána részt vesz a nevelőszülői tanfolyamon, ahol a konkrét ismereteket kapja meg arra vonatkozóan, hogy mit is kell tennie, miről is szól ez. A folyamat végén nevelőszülővé válhat a jelölt – mondta el az igazgatóhelyettes.

Érdekes tény, hogy az alapítványhoz nem lehet jelentkezni nevelőszülőnek. Aki érdeklődik, az mindenképpen a szolgáltató valamelyik hálózatát kell, hogy megkeresse, és a hálózatok rendelik meg a tanfolyamokat a jelentkezőknek. Egyébként nincsen különleges kívánalma annak, hogy valaki nevelőszülőnek jelentkezzen, azonban minimum 24 évesnek kell lennie, és a jogszabály szerint minimum 18 év korkülönbségnek kell lennie a nevelőszülő és a gyermek között. A jogszabály meghatároz kritériumokat a lakókörülményekre vonatkozóan, és feltétel a büntetlen előélet is.

Komáromból érkezett szombaton a veszprémi ünnepségre Nagy Dóra nevelőszülő. – Mindig is szerettem a gyerekeket. Úgy alakult, hogy nekem egy lányom született, akit egyedül neveltem, és ez idő alatt úgy érzem, hogy annyira megerősödtem szülőként, hogy még több gyereket tudnék felnevelni. Nem tudtam, hogy van olyan, hogy nevelőszülőség, ám egyszer autózás közben a rádióban hallottam a Szent Ágota hirdetését, ami annyira megfogott, hogy jelentkeztem. Elindult ez a folyamat, és a sors úgy hozta, hogy közben a komáromi gyerekotthonban kezdtem el dolgozni, ami még jobban megerősítette azt az elhatározásomat, hogy nevelőszülő szeretnék lenni – mondta el. Dóra hozzátette, nagyon örül, hogy eljutott idáig, és nevelőszülő lehet. Bízik benne, hogy több gyermeknek is otthont, szeretetet és biztonságot tud nyújtani, hogy majd stabil háttérrel kerüljenek ki az életbe, ha eljön az ideje. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában