A díjak nem változtak

2024.02.07. 17:00

Temetőügy: együttműködési szerződést írt alá az egyház és a sümegi önkormányzat

A temető a római katolikus egyházközség tulajdonában van, de a vonatkozó törvény szerint az önkormányzatnak feladata a köztemetések biztosítása. A két fél a minap együttműködési megállapodást és üzemeltetési szerződést írt alá. Erről Végh László polgármester tájékoztatta lapunkat.

Szijártó János

A temetői rendeletet a sümegi képviselő-testületnek kell megalkotnia, de ehhez a tulajdonossal, a római katolikus egyházközséggel kötelező megállapodást kötni, ami most végre megtörtént

Fotó: Szijártó János/Napló

Az előzményekről megtudtuk, hogy a képviselő-testület tavaly megalkotta a temetkezésről szóló új rendeletet, miután a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt az önkormányzat felé, 2023. március 31-ei határidővel. Sümegen a köztemető – teljes nevén a római katolikus temető – a római katolikus egyházközség tulajdonában van, így a város együttműködési és üzemeltetési szerződés által teljesíti kötelezően ellátandó feladatát az önkormányzat tulajdonában lévő Közszolgáltató Kft. által. 

A rendelet kitér egyebek között az ehhez szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételekre, a temető és a ravatalozó használatának szabályaira, a sírhely méretezésére, azok elhelyezésére, gondozására, a kegyeleti szolgáltatásokra, a temetési helyek megváltásának és újraváltásának díjaira, és figyelembe veszi a cég ezzel kapcsolatos költségeit is.

Az egyházközség és az önkormányzat között több alkalommal került sor személyes konzultációra, egyeztetésre az új rendelettervezet, az együttműködési megállapodás és az üzemeltetési szerződés tárgyában. A rendeletben megállapított díjak nem változtak. Az együttműködési megállapodást és az üzemeltetési szerződést 2023. március 31-én küldték el az egyházközség részére. A törvényességi eljárást a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal lezárta, mivel a jogszabálysértés 2023. április 1-jén megszűnt. Az egyházközség írásban tájékoztatta Végh László polgármestert, hogy az együttműködési megállapodást, illetve az üzemeltetési szerződést aláírás előtt jogászaik átnézik. Ez megtörtént, így dokumentumokat 2024. február 5-én aláírták a felek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában