Katonákra emlékeztek

2024.02.01. 11:30

Tragédia, melyet soha nem lehet felejteni

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége szervezésében január 31-én megemlékezést tartottak Herend város vasútállomásán az 1969-ben ezen a napon történt vasúti balesetben elhunyt hivatásos és sorállományú katonákra emlékezve.

Benkő Péter
Fotó: olvasó/Bácskai Péter

A tragédiában a Magyar Honvédség 26. Gépesített Lövészezred (Lenti) harckocsi zászlóaljának több tagja – szolgálati feladat végrehajtása során – a herendi vasútállomáson vasútbiztonsági hiba miatt halálos kimenetelű balesetet szenvedett. A baleset során két-két fő tiszt és tiszthelyettes, hat fő sorállományú katona, továbbá a vonat mozdonyvezetője vesztette életét. Az elhunytak emlékére a herendi vasútállomáson emléktáblát állítottak.

Fotó: olvasó/Bácskai Péter

Az ötvenöt évvel ezelőtti tragédiára emlékezve a díszőrök felállítása, az elöljáró fogadása, a megnyitó és megemlékező beszédek elhangzása után a honvédség, Herend és Lenti városa, a MÁV, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete, a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja, a MATASZ vármegyei egyesülete, a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, valamint a tragédia egyik áldozatának családja koszorúkat helyezett el az emlékműnél. A megemlékezésen a helyi általános iskola egy osztálya is jelen volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában