Megmérettetés

2024.03.24. 15:30

Százötvenkét bor vizsgázott a borvidéki versenyen

Százötvenkét nedűt neveztek be a gazdák a Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközség szombaton rendezett borversenyére.

Szijártó János

A nedűk nagyobb része fehér volt, de rozék és vörösek is terítékre kerültek Sümegen

Fotó: Szijártó János/Napló

A megmérettetés illusztris színhelye a püspöki palota díszterme volt, ahol négy bírálóbizottság kezdte meg a felkínált, bemutatott borok vizsgálatát, értékelését Egly Márk borvidéki elnök köszöntője után. Amint elhangzott, a nagyvonalú támogatóknak köszönhetően mintegy kétmillió forint értékű felajánlás érkezett a borverseny résztvevői számára. Egly Márk elmondta, kozmetikai termékek, tölgyfa hordók, növényvédelmi készítmények, szőlészeti, borászati segédanyagok találnak gazdára a borverseny eredményei alapján. A borvidéki elnök örömteli hírként tett említést a magas számú nevezésről, valamint azt is pozitívan értékelte, hogy több nemzetközi borakadémikus vett részt a bírálatban, amelyre még  Norvégiából is érkeztek. – Jó érzés látni, hogy ilyen sokan  kíváncsiak a Balaton-felvidéki borokra – tette hozzá. 

A Püspöki Palota adott helyet a Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközség szombaton rendezett  borversenyének
A püspöki palota adott helyet a Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközség szombaton rendezett  borversenyének
Fotó: Szijártó János/Napló

Végh László polgármester gratulált a szervezőknek a rendezvényhez, a gazdáknak pedig a felvonultatott nívós borokhoz, amelyek bírálatában ő is részt vett. A nedűk nagyobb része egyébként fehér volt, de rozék és vörösek is terítékre kerültek Sümegen. Az eredményeket május 25-én, a gesztenyevirágzás ünnepén hirdetik ki. Jelenleg annyit lehet tudni, hogy a benevezett 152 bor közül kettő kapott nagy aranyat, huszonöt részesült arany, ötven ezüst, harminc pedig bronz minősítésben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában