Értelem és érzelem

2024.04.13. 12:00

A mesterséges intelligencia előnyei és veszélyei

A 25. Internet Fiesta Értelem és érzelem címmel hívja fel a figyelmet a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásának társadalmi hatásaira, előnyeire és veszélyeire.

Szijártó János

A sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház meghívására Molnár András rendőr őrnagy tartott előadást a könyvtárban a napokban. Az előadó az általános iskola 8. osztályosai figyelmét hívta fel az online világ személyiségformáló, pszichológiai kihívásaira. Mint mondta, a mesterséges intelligencia jelen van életünk számos területén, szoros kapcsolatba kerül mindennapjainkkal. Fontos, hogy megfelelő kereteket hozzunk létre az adatvédelem, az etikai kérdések, a társadalmi egyenlőtlenségek védelme érdekében. A technológia fejlődése mellett meg kell tartani az emberi értékeket, és biztosítani szükséges, hogy az MI az emberiség javát és előrehaladását szolgálja.

Molnár András rendőr őrnagy a a mesterséges intelligenciáról tartott előadást a sümegi könyvtárban
Molnár András rendőr őrnagy a a mesterséges intelligenciáról tartott előadást a sümegi könyvtárban
Forrás: szervezők

A témánál maradva a könyvtár szabadulószoba-vetélkedővel is készült, ahova az általános iskola 6. osztályos csoportját várták. A szabadulószoba keretein belül a mesterséges intelligenciával foglalkoztak. Az első feladatban egy emoji-kódot kellett megfejteni a diákoknak, akik kapott kódtáblával annak feloldása után Aranyosi Ervin Embertelen világban című versét olvashatták. A második feladat során a programozás, a digitalizáció, a technológia, a robotika szavakat keresték a diákok, végül pedig egy robotokkal foglalkozó kérdőív alapján képet alkothattak az ember robotokhoz fűződő viszonyáról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában