Száz éve érettségiztek először Sümegen

2024.04.23. 20:00

Az iskola a múlt, a jelen és a jövő közössége

Idén éppen száz éve annak, hogy fiatalok érettségizhettek Sümegen, így a hagyományos Kisfaludy-napok keddi megnyitóján erre a fontos évfordulóra külön kitértek.

Szijártó János

A Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és AMI által rendezett ünnepségen bemutatták a jubileumi alkalomra készített szép kiadványt, a Tablók könyvét, amelyhez még egy ballagási fotókból összeállított zenés rövidfilm is párosult. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központban tartott ünnepi rendezvényen részt vett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki úgy fogalmazott beszédében, hogy egy iskola nem csupán oktatási intézmény, hanem egyben közösség is: a múlt, a jelen, a jövő közössége. 

Sümeg nagylelkű abból a szempontból, hogy a magyar szellemi életnek számos kiválóságot adott, amiben az itteni gimnázium is óriási szerepet játszott - hangsúlyozta Navracsics Tibor
Sümeg nagylelkű abból a szempontból, hogy a magyar szellemi életnek számos kiválóságot adott, amiben az itteni gimnázium is óriási szerepet játszott – hangsúlyozta Navracsics Tibor
Fotó: Szijártó János/Napló

– A gyerekek alkotják a jövő közösségét, akik aztán majd szülőként, esetleg tanárként adják tovább tudásukat gyermekeiknek, diákjaiknak. Így, nemzedékek egybefonódásával, az átadott tudás révén gyarapodik a nemzet. A magyar nemzet 1857 óta, vagy az elmúlt száz évben Sümeg, nem csupán anyagiakban lett gazdagabb, hanem tapasztaltabbá, szélesebb látókörűvé vált az itt érettségizett diákoknak köszönhetően. Tudjuk, Sümeg nagylelkű abból a szempontból, hogy a magyar szellemi, kulturális életnek számos kiválóságot adott, amiben az itteni gimnázium is óriási szerepet játszott – hangsúlyozta beszédében Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő.

Szeidlné Lakos Éva, a Kisfaludy Sándor Gimnázium, Kollégium és AMI főigazgatója az iskolatörténetről, az érettségi vizsgákban történt változásokról szólt, érintve az országos és a helyi eseményeket is. Fenyvesi Zoltán Mihály tankerületi igazgató az oktatás jelentőségét emelte ki, ami a továbbadott tudással alapozza meg a jövőt. Pintér Csaba öregdiák előadása pedig a Tablók könyve készítéséről tájékoztatta a művelődési központban helyet foglaló diákokat, vendégeket.

Az ünnepségen a sümegi gimnazisták megemlékeztek az iskola alapítójáról, Ramassetter Vincéről, valamint névadójáról, Kisfaludy Sándorról
Az ünnepségen a sümegi gimnazisták megemlékeztek az iskola alapítójáról, Ramassetter Vincéről, valamint névadójáról, Kisfaludy Sándorról
Fotó: Szijártó János/Napló

Az ünnepségen a sümegi gimnazisták megemlékeztek az iskola alapítójáról, Ramassetter Vincéről, valamint névadójáról, Kisfaludy Sándorról. Az intézményt 1857-ben alapították, majd 1924-ben érettségiztek itt először. A Kisfaludy-napokat több évtizede megrendezik, a nyitórendezvény után idén is tantárgyi és sportversenyeket tartanak, illetve a csütörtök estét bállal zárják a tornateremben. Pénteken tanítás nélküli munkanap lesz, jelmezes felvonulással a városban és játékos vetélkedővel az osztályok között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában