Az öröm és a remény ünnepe

2024.04.01. 11:30

Húsvéti szentmisét tartottak a veszprémi székesegyházban (képgaléria)

Krisztus feltámadása új értelmet ad mindennek, húsvét az öröm és a remény ünnepe, mondta Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, aki húsvét vasárnap ünnepi szentmisét mutatott be Takáts István általános érseki helynökkel, plébánossal és Kulcsár Dávid káplánnal, a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban.

Veol.hu

Húsvét üzenete pont az, hogy a szenvedés és a gonoszság nem az utolsó szó - fogalmazott az érsek

Fotó: Nagy Lajos

– Húsvét ünnepe az öröm és a remény ünnepe. Azonban sokszor megkérdőjelezzük, hogy van-e jogunk ünnepelni, amikor a világ tele van szenvedéssel, gonosszal és háborúval. Húsvét üzenete pont az, hogy a szenvedés és a gonoszság nem az utolsó szó. Krisztus feltámadása azt mutatja, hogy az élet mindig győzedelmeskedik a halál felett, az igazságosság és a szeretet győzedelmeskedik a gonoszság felett – fogalmazott az érsek.

A főpásztor szentbeszédében arról is beszélt, az ünnep több, mint csupán örömteli esemény. Az öröm és a békesség nem csak arról szól, hogy elfelejtsük a világ problémáit, hanem arról, hogy új erőt kapjunk a küzdelemhez. Húsvét arra emlékeztet bennünket, hogy Krisztus magára vette a mi szenvedéseinket, ezért van nekünk reményünk. Az ünnep arra hív bennünket, hogy mi is vállaljuk a küzdelmet a jóért, a békeért és az igazságért.

A liturgia zenei szolgálatát Dankos Attila, a Szent Mihály-főszékesegyház zeneigazgatója vezetésével a Szent Mihály kamarakórus mellett a Mendelssohn Kamarazenekar, valamint az Orlando kórus látta el, amely segített közelebb kerülni húsvét misztériumához. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában