Regionális elődöntő

2024.04.26. 17:30

LEGO-robotok küzdöttek a veszprémi versenyen (képgaléria)

Idén 10. alkalommal rendezték meg a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és -programozási verseny RoboMission kategóriájának negyedik regionális elődöntőjét, melynek pénteken a veszprémi Völgyikút Ház adott otthont. A megmérettetésen a mérnöki tervezés, csapatmunka és problémamegoldás területén mérhették össze tudásukat a csapatok.

Juhász-Léhi István

Pálinkás Roland önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) azzal kezdte: nemcsak a kultúra fővárosa Veszprém, hanem az innovációé és a tudásé is, hiszen iskolaváros is. A Pannon Egyetem meghatározó intézmény, de számtalan olyan középfokú és általános iskola is van a városban, amelyre büszkék lehetünk. 

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Árvai-Füleki Judit, az Edutus Egyetem vezérigazgatója és stratégiai főtanácsadója köszöntötte a versenyzőket. Elmondta, minden versenyszezon különleges, de az idei különösen, hiszen az Edutus Egyetem az Adobe Digital versenyek keretein belül jubileumi, 10. alkalommal rendezi meg hazánkban a WRO-versenyeket. Büszkék rá, hogy évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a verseny iránt. Idén a legnépszerűbb RoboMission kategóriában országosan összesen 117 csapat jelentkezett, ami 40 százalékkal több, mint a tavalyi résztvevők száma. A veszprémi fordulóban 14 csapatot köszönthettek. Az idei szezon témája a Föld szövetségesei. 

Beszélt arról is hogy 2024-ben a csapatok többet fognak megtudni arról, hogy mi, emberek hogyan hatunk a természetre, és hogyan hat ránk a természet, valamint a természeti események; hogyan járulhatunk hozzá a technológiához, hogy környezetbarát életmódot folytassunk. Feltette azt a kérdést is, hogy vajon képesek lesznek-e a robotok a jövőben olyan helyzetekben is segíteni az emberiségnek, ahol a természet veszélyes, vagy kihívást jelentő körülmények alakulnak ki. 

Fodor Attila, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánhelyettese beszédében azt hangsúlyozta: ha valaki műszaki pályára készül, akkor egy-egy ilyen versenyen indul ez az elhatározás. Ugyanakkor kijelentette, a robotok és a robottechnika, a drónok mára megkerülhetetlenek az emberiség számára. Képesek olyan munkát elvégezni az ember helyett, ami unalmas, monoton, és senki nem akarja megcsinálni, ám sokkal nagyobb hatékonysággal és nagyobb pontossággal fogja ezt megtenni. Úgy vélte, a robottechnika tanulása LEGO jellegű eszközökkel kezdődik, ilyenekből lehet rendkívül érdekes, kreatív dolgokat csinálni. 

A versenyen három korosztály indulhatott, a 8-12 év közöttiek, a 13-15 év közöttiek és a 16-19 év közöttiek. A regionális elődöntőkön továbbjutó csapatok a június 28-29. között megrendezendő nemzeti döntőn folytatják a megmérettetést, és esélyt kapnak arra, hogy szeptemberben az Open Championship versenyen Olaszországban, Bresciában, vagy novemberben Törökországban, Izmirben tartandó világdöntőn képviselhessék Magyarországot.

A verseny eredménye: 

Junior: 

  1. helyezett: Roboys
  2. helyezett: Három muskétás
  3. helyezett: Eötvös Balatonfüred

Szenior: 

  1. helyezett: Jedlik Lego Robot Team Elite
  2. helyezett: Keve Droids
  3. helyezett: WMRobotX

A nemzeti döntőre továbbjutó csapatok:  

  • Roboys
  • Három muskétás
  • Eötvös Balatonfüred
  • Now You See Me
  • Jedlik Lego Robot Team Elite
  • Keve Droids

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában