Felújítás támogatásból

2024.04.19. 20:00

Mindig legyen nyitva a papkeszi kultúrház kapuja! (képgaléria)

Átadták a felújított kultúrházat a településen április 19-én. Az önkormányzat 2021-ben nyert 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Belügyminisztériumtól, ám a felújítás különböző okok miatt húzódott, most viszont birtokba vehették az itt élők az intézményt, mely a település egyik leglátványosabb épületévé vált.

Benkő Péter

Az átadón elhangzott, az első kérelmet 2021. április 19-én nyújtotta be az önkormányzat, s a Kontrát Károly országgyűlési képviselő támogatásának köszönhetően meghozott kormányhatározatban megítélték a támogatást. Több eredménytelen közbeszerzési eljárás, előre nem látható építőanyagár-drágulás miatti határidő-hosszabbítási kérelmek miatt a költségvetést átdolgozták a legszükségesebb feladatok elvégzésére koncentrálva. Módosították a kiviteli terveket is, ám tavaly júniusban aláírták a vállalkozási szerződést, a kivitelezés elindult, zökkenőmentesen lezajlott, s novemberben megtörtént a műszaki átadás.

Mindig legyen nyitva a kultúrház kapuja, ezt kívánta Kontrát Károly
Mindig legyen nyitva a kultúrház kapuja, ezt kívánta Kontrát Károly
Fotó: Fülöp Ildikó

Kontrát Károly elmondta, a Papkeszin élők régi vágya valósult meg ezzel. 

– Kell egy ház, ahol összejönnek, programokat szerveznek, szót váltanak az emberek – mondta, megköszönve a kormány támogatását, mellyel régi értéket mentettek meg, majd azt kívánta, mindig legyen nyitva a kultúrház kapuja az emberek előtt.

Ráczkevi Lajos polgármester az országgyűlési képviselő többszöri segítségét kiemelten köszönte, ugyancsak azokét is, akik a munkákban részt vettek. 

– Nagy öröm, hogy sikerült tervezőt, kivitelezőt, műszaki ellenőrt találni, akik kitűnő munkája révén határidőre elkészült a felújítás, és a képviselő-testület rengeteg munkájára is szükség volt – mondta.

Majd Laposa Norbert plébános Megváltónkra utalt, aki ácsként, kétkezi munkát végezve az emberi munkát az áldás forrásává tette. Az épületet megáldotta, és áldást kért mindazokra, akik abban összegyűlnek.

Az átadón elmondták, a felújítás során cserélték a régi tetőszerkezetet, az utcafronti tornácos részt újjáépítették, új álmennyezetet kapott a kisterem, megújult a színpad mögötti rész. A nagyterem padlóburkolatát cserélték, megújult a könyvtár, megvalósult a vízvezeték-felújítás, a fűtés-korszerűsítés, az energiatakarékos világításrendszer, akadálymentes parkoló épült, mindez az épület külső karakterét megtartva.

Az átadót a helyi óvodások, iskolások és a népdalkör műsora színesítette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában