Csorbóka-sétány

2024.04.20. 19:12

Mozgáskorlátozottak is megnézhetik a balatoni panorámát

Több mint 200 millió forint pályázati, illetve kormányzati támogatással gyönyörű és igényes mocsári Csorbóka-sétányt, illetve pihenőparkot és panorámapontot hoztak létre az örvényesi strandon, amellyel jelentősen megnövelik a strand területét. Mozgáskorlátozottak is élvezhetik a balatoni panorámát, és a létesítmény idegenforgalmi szempontból is rendkívül vonzó, egész évben rendelkezésre áll. A sétányt Ferencz Kornél, a Balatonfüredi Járási Hivatal vezetője és Huszár Zoltán, Örvényes polgármestere adta át április 20-án, szombaton.

Kovács Erika

Az átadáson Huszár Zoltán elmondta, 2022 tavaszán indulhattak meg az előkészületek és a tervezés. A fejlesztés elérte fő célját: olyan elemekkel gazdagította a település turisztikai kínálatát, melyek nemcsak a strandszezonban vonzzák a turistákat a községbe, hanem főszezonon kívül is. A négy évszakos fejlesztést a turisták és helybeliek is szabadon igénybe vehetik, a szabadidő igényes eltöltésére kínál lehetőséget a Balaton-parton. A természeti adottságokat a fejlesztés úgy mutatja be, hogy létrehozásánál a környezetvédelmi szabályokat betartották, a környezetet megőrizték. Ezt a célt szolgálják a strandhoz hasonlóan mindenki számára ingyenesen rendelkezésre álló sétány és stég, melyekről bárki közelről megcsodálhatja az egyedülálló balatoni panorámát. A projekt keretében elhelyeztek padokat, asztalokat, interaktív és tájékoztató táblákat a parkos területre, utóbbiak bemutatják a terület páratlan élővilágát, illetve környezettudatosságra nevelnek. A játszva és szórakozva tanulás jegyében az interaktív táblákon puzzlét rakhatnak ki a látogatók az  új stég képével.

Fotó: Nagy Lajos

Az akadálymentesítésnek köszönhetően a fogyatékossággal élők és minden korosztály számára biztosít több órás időtöltést az új sétány, még vonzóbbá téve a települést, javítva az ott élők életminőségét, a környezet színvonalát. Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere, Molnár Judit ottani bizottsági elnök, Kovácsfiné Nagy Judit, a Veszprém Vármegyei Jogász Egylet elnöke, Kovácsfi László bíró és Kugler Imréné, a Füredi Szív Egyesület titkára méltatta a beruházást, illetve Huszár Zoltán polgármestert, aki sokat tesz a településért, a Balatonért. 

Kontrát Károly országgyűlési képviselő megkeresésünkre elismeréssel beszélt a Pribék István tréner vezette Balatoni Jegesmedvékről, akik az átadás előtt fürdőztek a hideg Balatonban. Azt mondta, a Balatonnak ezer arca van, mindig szép. A politikus tiszteli azokat, akik a nyári szezonon kívül is fürdőznek. Kiemelte, elismerést érdemelnek azok is, akik támogatják ezt a különleges, egészségmegőrző programot.

A sétányt a Pribék István tréner által vezetett Balatoni Jegesmedvékkel adták át    
Fotó: Napló

 

Némethi Kálmán erdészeti igazgató
Fotó: Kovács Erika/Napló

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában