Művészet

2017.09.09. 10:30

Átadták a Salvatore Quasimodo költőverseny díjait

Huszonöt éves a Salvatore Quasimodo Nemzetközi költőverseny és költőtalálkozó. A városban minden szeptemberben kortárs irodalmi eseményekkel idézik meg a Nobel-díjas Salvatore Quasimodo szellemét.

Sági Ági

Kálnay Adél József Attila-díjas író vehette át az emlék díjat Ami marad című verséért

A híres olasz költő 1961-ben járt a városban, ahol gyógyulásának emlékére fát ültetett. A jubileumi rendezvény díjait tegnap a Szent Miklós hajón ünnepélyes keretek között adták át a győzteseknek. Idén kétszáz költő négyszáz verssel nevezett a versenyre.

A Salvatore Quasimodo-díjat idén Kálnay Adél kapta Ami marad című verséért. A József Attila-díjas író édesanyja haláláról írt megrázó költeményt. Különdíjat kapott Zsávolya Zoltán John Keats Rómába indul című verséért. A nagylélegzetű vers egy időutazást elevenít fel a térbeli út jelképe mögött – állt a laudációban.

Kálnay Adél József Attila-díjas író vehette át az emlék díjat Ami marad című verséért

Életműdíjat vehetett át Tolnai Ottó Kossuth-díjas, szerbiai magyar író, költő, műfordító, akivel a pénteki irodalmi matinén hosszabban is beszélgettek.

A Nemzetközi Életmű-díjat Nádasdy Ádámnak új Dante-fordításáért ítélte a zsűri. Laudációjában Sárközy Péter, a Római La Sapienza Egyetem nyugalmazott tanára elmondta, hogy Nádasdy Ádám új magyar Isteni színjáték-fordítása az új magyar irodalom egyik, ha nem a legnagyobb műfordítói teljesítménye.

– Nádasdy Ádám, mivel úgy ítélte, hogy vétek lenne hagyni, hogy Dante műve ne legyen a mai magyar műveltség része, majd’ tíz évig nehéz, áldozatos munkával elkészítette az Isteni színjáték új, a mai közönség számára is érthető és olvasható fordítását – állt a méltatásban.

A díjátadón jelentették be az idei Janus Pannonius-díj nyertesét is. Ezt a díjat Szőcs Géza író ötletére alapította a Magyar PEN Club, s idén Augusto de Campos brazil költő kapja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában