virtuózok

2017.09.30. 10:00

Egy ütős koncert a pápai zsinagógában

Falaki Csaba ütőhangszeres tanár, főszervező egykori és jelenlegi tanítványai mutatkoztak be a szombati zsinagógai ütős hangversenyen, többek között Nyilas Gyöngyvér és Simon András.

Laskovics Márió

Simon András, a budapesti Bartók Béla Szakgimnázium tanulója egy set up- és egy marimba-darabbal készült a zsinagógai koncertre Fotók az FTP-n, 09.25. Laskovics Márió

Ütőskoncertet szervezett a Pápai Bartók Béla Zeneiskoláért Alapítvány a pápai zsinagógában, amelyen Falaki Csaba ütőhangszeres tanár, főszervező egykori és jelen-legi tanítványai csillantották meg tudásukat, de budapesti vendégek is bemutatkoztak.

Nyilas Gyöngyvér, a Vir- tuózok idei döntőse, a budapesti Szent István Szakkollégium tanulója tavaly lépett fel utoljára Pápán. Örült a mos-tani lehetőségnek, amelyre elhozta a tehetségkutatóban előadott barokk darabját is. Elmondta, a televíziós műsor fontos pontja az életének. Másfajta megmérettetés volt, mint amikkel addig találkozott. Ismeretterjesztő jellege miatt tetszett a legjobban neki, hálás azért, hogy népszerűsíthette az ütőhangszereket. Gyöngyvér a műsor történetében egyedüli ütőhangszeresként szerepelhetett élő adásokban, s juthatott el a tini kategória döntőjéig. Mindhárom tévés fellépésén más hangszeren – marimbán, vibrafonon, xilofonon – játszva.

Simon András, a budapesti Bartók Béla Szakgimnázium tanulója egy set up- és egy marimbadarabbal készült a zsinagógai koncertre. Nyilas Gyöngyvér (balra) figyeli pályatársát Fotó: Laskovics Márió

Mint mondja, a műsor jelentősen nem változtatta meg az életét, előtte is ugyanaz határozta meg, mint most: a zene. Csak most többen ismerik a nevét, olykor az utcán is megállítják. Zenekarok is megkeresik, decemberben a Szolnoki Légierő Zenekar koncertjén ad elő szólódarabot, januárban pedig Szűts Apor zongoristával lép fel.

– A műsor nélkül valószínűleg nem tanultam volna meg xilofonon játszani. Zenekari szólista tapasztalatokra tettem szert – fűzte hozzá.

Simon András a budapesti Bartók Béla Szakgimnázium tanulója, és a Zeneakadémián tanulna tovább. A kezdetekről elmondta, óvodás korában édesapjától kapott egy xilofont, ez indította el a pályán. – Nem gondoltam volna, hogy valaha ütős leszek, 2008-tól csak szeretetből jártam gyakorolni. Aztán versenyeken jó eredményeket értem el, így megpróbáltam, és felvettek a zeneiskolába – emlékezett vissza a 2010-től 2016-ig a pápai intézményben pallérozódott tehetség. A zene tölti ki mindennapjait. Reggelei gyakorlással kezdődnek, úgymond „beüt”. Ez segít a tanulásban is, jobban tud figyelni a közismereti órákon. Általában estig bent marad az iskolában, de nem érzi ezt fárasztónak, mert szereti csinálni. Egyik kedvenc hangszere az üstdob. A zsinagógai hangversenyre egy set up- és egy marimbadarabbal készült.

A koncerten közreműködött zongorán Németh-Vékes Erzsébet, házigazdaként Csikós Borbála beszélgetett a fellépőkkel a zeneművek között. Fellépett Lődi Bence, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója, Horváth András Bendegúz és Recse Dániel, a Pápai Bartók Béla Zeneiskola növendékei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában