Kiállítás

2017.09.11. 19:53

A kincsek a mélyből a magasba törnek

Bányászat a Bakonyban címmel bányászati emlékkiállítás nyílt a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház tetőterében.

Kelemen Gábor

A zirci kiállítás közös munka eredménye. Balról: Boros Dénes, Fekete István és Németh-Vida Beáta Fotó: Kelemen Gábor

A kiállításmegnyitón a ven-dégeket Ruttkay-Miklián Eszter, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte, s beszélt a tárlat létrejöttéről. Ki-emelte, hogy egy, a múzeum életében eddig teljesen alulreprezentált téma tudott összeállni kiállítássá egy-két hónap szorgalmas gyűjtőmunkájának köszönhetően. A tárgyakat Németh-Vida Beáta fogadta, aki egyben a tárlatot is rendezte.

A kiállítás közös munka eredménye, a fogadó és rendező intézmény mellett két bányászati cég, az EOSZÉN Kft. és a Duszén Kft. munkatársai is nagyon sokat dolgoztak annak érdekében, hogy méltó emléket állítsanak a bányászoknak, megőrizzék az utókor számára egy letűnő kor hagyatékát.

A zirci kiállítás közös munka eredménye. Balról: Boros Dénes, Fekete István és Németh-Vida Beáta
Fotó: Kelemen Gábor

 

Fekete István, az EOSZÉN Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a bányász szakmát, hivatást nem lehet űzni hit és elhivatottság nélkül. A kiállítást a bányászatban dolgozó emberekért, a rájuk való emlékezésért állították össze, majd egy mondással, mely szerint „Nem minden jó ember bányász, de minden bányász jó ember” ajánlotta figyelmébe mindenkinek a tárlatot az ügyvezető.

Boros Dénes, a Duszén Kft. ügyvezetője kitért a bányászat jövőjére is. Emlékeztetett, a szénre úgy tekintettünk, mint energiahordozóra, ma azonban az egész országban nem tüzelnek szénnel az erőművekben. A bauxit korábban a timföldgyártás alapanyaga volt, manapság már az itt bányászott bauxitot nem használják erre a célra. Meg kellett találniuk az új piaci szegmenseket, a dudari szén rendelkezik olyan előnyös tulajdonsággal, amit ki tudnak használni, és ezzel azon keveseknek, akik még a bányászatban dolgoznak, lehetőséget teremt az elkövetkezendő időszakban is a megélhetésre.

A bányásznap alkalmából nyílt kiállítás Szent Borbála napjáig, december 4-ig tekinthető meg a Reguly Antal múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában