Kiállítás

2017.09.14. 13:02

Patchwork – Foltvarrás míves fokon

H. Mátyás Márta foltvarró céhmester „Őszi éjjel… válogatás 20 év munkáiból” című kiállítását Müller Anikó nyitotta meg a közösségi házban.

veol.hu

A kiállításnyitó percei, jobbról Mátyás Márta, mellette Müller Anikó, a háttérben az Őszi éjjel és az ezerötszáztizenkét négyzetből kézzel varrt falikép Fotó: Napló

Felelevenítette a patchwork történetét, elmondta, a régészek az egyik egyiptomi piramis falfestményein feltártak olyan rajzokat, melyeken foltmozaik ruhás nők képei láthatók. Kezdetben nem művészi szépségű alkotások létrehozása volt a cél, inkább a takarékosságra törekvés. VIII. Henrik háztartásában tucatszám volt foltvarrott ágynemű, Aragon Katalin pedig fémszállal varrta híres patchwork takaróit. Mi is ez a technika valójában? – Általa az apró részek, részletek egésszé válnak, kiteljesednek. Művészet, alkotás, érték, kreativitás, szépség. Mesevilág, varázslat.

Egy olyan világ, ahol az alkotók érzéseiket, gondolataikat anyagok, színek, formák segítségével fejezik ki. Megtöltik az anyagokat érzéssel. Önmegvalósítás. Kincs, mondta. „Van, ki kincseit bankban őrzi, ki eldugja dunnája alatt. Az enyémek foltokba varrva gyönyörködtetnek nap, mint nap”, idézte Patrícia Everson gondolatát. H. Mátyás Márta a foltvarrást igen míves fokon műveli, immár több mint húsz éve. 1996-ban Budapesten egy foltvarró kiállításon találkozott először a technikával, elbűvölték az ott látott alkotások, rögtön jelentkezett az Országos Foltvarró Céhbe, melynek az óta is tagja. Az alapokat Dolányi Annától tanulta, később hazai és külföldi oktatóktól, tanfolyamokon, táborokban, kiállításokon ismerkedett a különböző technikákkal. Munkái két fő csoportba sorolhatók, a tradicionális mintával, kézi tűzéssel készült alkotások és a tematikus faliképek. Előbbire példa az ezerötszáztizenkét apró négyzetből összeállított képe, melyben nincs egyforma anyagdarab.

A kiállításnyitó percei, jobbról Mátyás Márta, mellette Müller Anikó, a háttérben az Őszi éjjel és az ezerötszáztizenkét négyzetből kézzel varrt falikép Fotó: Napló

 

A tematikus alkotások a hagyományos formavilágot tükrözik, innovatív kivitelben, modernebb stílusban. Ezekhez saját festésű anyagokat használ, kihasználva a színek és textilek csodálatos világát, az anyagok eltérő jellegét. Munkáit a Magyar Foltvarró Céh által szervezett kiállításokon mutatta be szerte az országban, külföldön pedig Japánban, Franciaországban, Angliában, Ausztráliában. 2008-ban és 2011-ben iparművészeti díjban részesült egy-egy munkája az Amator Artium, a Művészet Szerelmesei Országos Képző- és Iparművészeti Kiállítás Esszencia Tárlatán. Az alkotó szívesen megosztja tudását. 1997-ben vezetésével megalakult Veszprémben a Tűzikék és Zircen a Gyűszűkék foltvarró kör, melyek az óta is működnek. A megye számos településén tart tanfolyamot, népszerűsíti a foltvarrást. 2004. óta jogosult a Céh Mestere cím viselésére. – Ez inkább festészet, ha nem is ecset van a kezében, hanem tű, vagy iparművészet, de mindenképpen míves alkotás. Márti nagyon gazdag. Nem csupán lelkiekben, de a kézzelfogható valóságban is. Nem a pénzre gondolok, hanem a kincseire, az alkotásaira, melyeket a fiókjában őriz, szinte gyermekeinek tekintve őket, mondta Müller Anikó. Sokat köszönhet családjának, hogy hobbiját maximális támogatásuk mellett űzheti. A tárlat címadó alkotását Weöres Sándor verssorai ihlették. A kiállítás október 10-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában