Zene

2017.09.09. 08:00

Zürichben él, tanít és alkot a veszprémi születésű fuvolaművész

Kerekes Blanka fuvolatanár és fuvolaművész 2008-ban nyerte el a svájci tanulmányait lehetővé tevő Erasmus-ösztöndíjat, ám tehetségének és eredményeinek köszönhetően azóta is Zürichben él, tanít, alkot.

Kerekes Blanka

Köztársasági ösztöndíjasként kitüntetéssel diplomázott a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Zürichi Zeneművészeti Egyetemen, ahol a klasszikus zene mellett jazztanulmányokat folytatott. Blankával az utcazene-fesztivál alkalmával beszélgettünk, ahol szintén színpadra lépett.

– Azt vallom, hogy „mind magasabbra csak akkor haladhatsz, ha szorgalmas vagy és kitartó”, s „a tanulásnak soha nincs vége” – emel ki a veszprémi születésű Kerekes Blanka két Robert Schumann-idézetet, melyeket – már számos szakmai sikerrel és eredménnyel maga mögött – ma is iránymutatónak vél.

Kerekes Blanka

– Kilencéves korom óta fuvolázom, amikor is édesapám – aki orvos volt, de emellett szimfonikus zenekarban játszott hegedűn és brácsán, valamint tagja volt az Operaház kórusának – elém tett egy fuvolát. Ez volt életem első hangszere.

Kerekes Blanka szorgalma, kitartása és tehetsége meghozta gyümölcsét, a középiskolát követően a budapesti Zeneakadémián tanult.

– Már a Zeneakadémia hallgatójaként megpályáztam és elnyertem a Zürichi Zeneművészeti Egyetem egyéves tanulmányi ösztöndíját. Ez nem volt egyszerű, mert Svájc nem az Európai Unió tagja, ezért a helyi egyetem nem fogadta el a megszokott pályázati menetet; a felvételi CD kiküldésén túl személyesen is felvételiznem kellett a svájci egyetem bizottsága előtt. Egy évre terveztem a kinttartózkodást, ám a svájci zeneművészeti egyetem fel-ajánlotta, hogy felvételi vizsga nélkül átvesz a magyar Zeneakadémiáról, ezért meghosszabbítottam a kinttartózkodásomat. Rendkívül sikeres időszak kezdődött, egy kiváló tanártól, Matthias Ziegler professzortól, a modern fuvola megalkotójától tanulhattam. Általa ismerhettem meg a modern fuvolatechnikák világát, így tudtam belefogni a szakdolgozatom témájába, melynek fő gondolata, hogy már kisiskolás korban elsajátíthatók azok a modern és újító fuvolatechnikák, amelyek eddig csak a felsőbb osztályos tanulók tananyagában szerepelhettek. Ez jelentős változást hozott a zenei oktatásban, ma már tananyagként oktatják a fuvolatanárok a svájci zeneiskolákban a szakdolgozatomat. Fontos szerepet játszott az is, hogy már a tanulmányaim alatt együtt játszhattam a híres zürichi Tonhalle zenekarral, CD-t vettünk fel a Winterthuri Szimfonikusokkal, együtt dolgozhattam az Operaház művészeivel. A Rorbas-i Zeneoktatási Központ tanára lettem, megnyertem a Winter-thuri Szimfonikusok fuvola- próbajátékát – számolt be az eredményes évekről Kerekes Blanka, aki jelenleg is a Bieli Szimfonikusok fuvolistája, a zürichi zeneiskolák éves fuvolavizsgáinak vizsgaelnöke, valamint a Zürichi Zenei Verseny zsűritagja.

– Mivel Svájcban zsűrielnökként egyik legfontosabb feladatom a fiatal tehetségek felkutatása, zenei karrierjük segítése, ezért elfogadtam a Doctor Doctor zenekar vezetője, Kele Sándornak felkérését, hogy az idei Veszprémi Utcazene-fesztivál alatt mentoráljam, szakmailag segítsem őket. Ez a fesztivál egy nemzetközi zsűri által bírált amatőr verseny, mely komoly kihívást jelentett a zenekarnak – mondta el a veszprémi fesztiválon való szereplése kapcsán Blanka, aki szívesen segítette az együttest, s színpadra is lépett velük. A fuvolaművész hangszere kapcsán arról is mesélt, hogy Svájcban működik a mecenatúra rendszere, a tehetős, zeneértő emberek, a mecénások gyakran karolnak fel tehetséges fiatal művészeket, hogy támogassák azok zenei karrierjét.

– Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen mecénásaim között említhetem az Eszterházy családot. Sokat köszönhetek nekik, követik a munkámat, koncertlehetőségeket teremtenek és a jelenlegi hangszeremmel is a család ajándékozott meg – mondta el Kerekes Blanka, aki szerencsére azonban nemcsak a külföldi közönség számára alkot, játszik.

– Nagy örömet jelent számomra, hogy a magyar zenei életnek is részese lehetek: itthon rendszeresen koncertezem a blues királyával, Török Ádámmal, akivel több közös turnén részt vettünk itthon és Svájcban is. Ha Magyarországon járok, játszom a Mendelssohn Kamarazenekarral, valamint Hajas Szilárd fuvolaművésszel is koncertezünk nyári fesztiválokon. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy szólistaként léphettem fel a Budavári Mátyás-templomban, valamint a Zeneakadémián a Budapesti Gitárzenekarral. Roby Lakatossal 2013-ban a luzerni KKL-ben telt házas koncerten játszhattam, s különleges alkalom volt számomra, hogy vendégművészként augusztus 6-án Budapesten a Marriott Hotelben a hazai közönség előtt dupla koncerten ismét együtt léphettem fel és muzsikálhattam a világhírű hegedűművésszel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában