#veszprémi_rettegés

2017.10.13. 09:00

Ezeket a veszprémi horrorfilmeket nézze péntek 13-án!

Ma este elő a popcornnal, dugják ágyba korán a gyerekeket, és nézzenek rém ijesztő filmeket egész éjjel!

Horváth Virág

Ha már épp Veszprémben ér minket ez a misztikus, babonákkal, és rettegéssel átitatott szerencsétlen nap, legalább méltóképpen, veszprémi horrorfilmekkel zárjuk az esténket!

Mutatjuk 3+1-es listánkat, amit érdemes megnézni péntek 13-án!

1. BODOM

A 2014-es film a leghátborzongatóbb finn bűnügyi esetet, a Bodom tavi gyilkosságokat dolgozza fel. 1960 júniusában négy kempingező fiatalra támadt egy ismeretlen a Bodom-tónál. Egy fiút és két lányt brutálisan halálra késelt, a másik fiú súlyos sérülésekkel élte túl az éjszakát. Az eset mélyen megrázta a finn közvéleményt (egy ismertebb heavy metal zenekar, a Children of Bodom is ez alapján választott magának nevet), a gyilkost azóta sem kapták el. Számtalan elmélet született a gyilkosságról, sokan a túlélő fiút, az akkor 18 éves Nils Gustafssont gyanúsították, de bizonyítékot ellene sem találtak.

A Bodom ún. talált kamerás stílusban készült – de hagyományos felvételeket is tartalmaz -, vállalva, hogy a nézők össze fogják hasonlítani a zsáner legismertebb filmjeivel (pl. Ideglelés). „A történet aktív részeseivé szerettük volna tenni a szereplőket, nem mellesleg költséghatékonyabb megoldásnak is bizonyult” – mondta el Gallai József.

 

2. MOTH

Egy lelkes tanárnő és tanítványa Európába utazik, hogy utánajárjanak a Molyember mítoszának, azonban csakhamar az életükért kell küzdeniük.

A smokingbarrels blog kritikája a filmről azt hiszem, jó visszajelzés, hogy ezt a filmet mindenképpen látni kell: „A Gallai József által jegyzett forgatókönyv egészen a fináléig egy sablonos talált kamerás erdei horrornak tűnik, amely igen erősen az Ideglelés nyomában lépked, a végjáték során azonban minden átértékelődik, és pontosan kiderül, hogy Gallai nagyon is tudatosan és megfelelő mértékű iróniával áll hozzá a found footage műfajhoz.”

 

3. A Guidebook to Killing Your Ex

A film egy 72 órás időszakot mutat be – ezen időszak alatt a John Doe nevű főszereplő (Szitás Balázs) az ex-barátnőjét (Virga Tímea) és annak jelenlegi barátját (Szilágyi Tamás) készül meggyilkolni, és erről egyfajta „oktatóvideót” rögzít az utókor számára.

A kezdeti feketekomédiás hangulat a játékidő előrehaladtával egyre sötétebbé és kegyetlenebbé válik. Fontos leszögezni, hogy azért Moth-féle tipikus found footage félelemkeltésre nem kell számítani a filmtől, ez a mozi egy egészen más, kevésbé zsigeri hatásmechanizmuson alapul – emeli ki a smokingbarrels blog. A készítők tudatosan nem az egyszerű jumpscare megoldásokra törekedtek, igyekeztek inkább átgondoltan és innovatív módon hozzáállni a műfajhoz.

 

+1 IT

Ez nem veszprémi, de, ha biztosra akar menni, és biztos egész éjszakás álmatlanságot és félelmet szeretne erre a csodás péntek 13-i éjszakára, akkor feltétlenül ezt a filmet nézzük meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában