Emlék

2017.10.09. 20:16

Ne feledjük el Tompa Mihályt!

A református gimnázium Tompa Mihály 19. századi református lelkész-költőre emlékezett rendhagyó irodalomórával, ünnepi műsorral, előadásokkal, kiállítással.

Laskovics Márió

Baksa Péter és Baksa Péterné nyugalmazott tanárok Tompa költészetéből tartottak előadást

Tompa Mihály születésének bicentenáriumát ünnepeljük idén, ezért Nincs talán még elfeledve a dal címmel országos rendezvénysorozatot szerveztek a népi ihletettségű, sajátosan egyéni hangú, a természethez mindig közel maradó, a szabadságharcot lelkesen üdvözlő, és abban aktívan résztvevő, majd az önkényuralom alatt a nemzet lelkiismereteként páratlan allegorikus költeményeket alkotó, korunkban azonban méltatlanul elfeledett református lelkész-költő emlékének felélesztésére. Ehhez csatlakozva tartott emléknapot a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (Refi) hétfőn. Iskolaidőben az áhítat és egy rendhagyó irodalomóra is Tompa Mihályról szólt, délután pedig emlékműsort adtak a díszteremben.

Baksa Péter és Baksa Péterné nyugalmazott tanárok Tompa költészetéből tartottak előadást

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes elmondta, noha a reformkori nagy költői triász tagja Arany János és Petőfi Sándor mellett, Tompa Mihályt sajnos mégsem tanítják ma irodalomból. A reformátusoknak azonban van kapcsolatuk vele, hiszen az énekeskönyvük egyetlen versének ő a szerzője.

Áldozó Tamás polgármester elsősorban Tompa Mihály verseivel kapcsolatos emlékeit osztotta meg

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató köszöntőjében kiemelte, öröm, hogy a Refi ott van a rendezvénysorozat helyszínei közt, mert a diákságnak meg kell mutatniuk Tompa Mihály alakját.

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató örült, hogy a Refi is ott van az országos rendezvénysorozat helyszínei közt

Tóth András, a Pápai Református Egyházmegye esperese Tompa Mihály életéről beszélt, kiemelve, költészetére nagy hatást tett a Szentírás. A népi-nemzeti irodalmi irányzat egyik legjelentősebb képviselője lelkipásztorként Gömörön, Keleméren és Hanván szolgált.

Főleg diákokból tevődött össze a közönség, melynek első sorában jobbról Gránásiné Bácsi Tünde igazgató, Tóth Mária az országos rendezvény-sorozat főszervezője, Tóth András, a Pápai Református Egyházmegye esperese, Áldozó Tamás polgármester és a Baksa házaspár

 

Áldozó Tamás polgármester megjegyezte, több mint húsz éve, magyartanárként is keveset találkozott Tompa Mihály nevével. Ellenben egyik kedvenc kötetében, a Hét évszázad magyar verseiben ott voltak szövegei. Majd a reformkori költői triász, illetve a rendezvénysorozat fontosságát hangsúlyozta.

Az Országos Széchenyi Könyvtár vándorkiállítását is megtekinthették az érdeklődők Fotó: Laskovics Márió

Baksa Péter és Baksa Péterné nyugalmazott tanárok Tompa költészetéből tartottak előadást, majd egyéb műsorszámok zárták a programot, valamint az Országos Széchenyi Könyvtár vándorkiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában