Igazi zenei csemege

2017.10.13. 17:42

Emelkedett hangulatú koncertet adott az Orlando

Idén is az inotai Szent István-templom adott otthont az Ars Sacra Fesztivál helyi rendezvényének. Ezúttal az Orlando Énekegyüttes műsorára várták a szervezők az érdeklődőket a középkori templom falai közé.

Szabó Péter Dániel

Emlékezetes koncertet adott Inotán a Vikman Pál vezette Orlando Énekegyüttes Fotó: Szabó Péter Dániel

A mintegy tizenhét éves múltra visszatekintő, Vikman Pál karnagy vezette veszprémi együttes repertoárjának gerincét többnyire a XIV–XVI. századi zeneszerzők egyházi, vokálpolifonikus művei alkotják.

A mostani, Alfától Omegáig címet viselő műsorukban a reneszánsz és a barokk két óriásától, Claudio Monteverditől és Johann Sebastian Bachtól hallhatott egy színes válogatást a parányi templomot zsúfolásig megtöltő közönség.

Emlékezetes koncertet adott Inotán a Vikman Pál vezette Orlando Énekegyüttes Fotó: Szabó Péter Dániel

Vikman Pál kérdésünkre elmondta, a reneszánsz egyházi zenéje a remekművekben leginkább gazdag korszak, azaz bőven van miből választani, amikor a koncertekre készülnek. Az eredetileg nyolcfős együttes mára tizenhat énekestaggal működik, sőt, hangszeres zenészek is segítik őket a fellépéseken. Az ő segítségükkel a reneszánsz mellett a barokk korszak műveit is képesek megszólaltatni, ahogy történt az inotai koncerten is. A karnagy megjegyezte, az emelkedett hangulathoz nagyban hozzájárult az is, hogy gyönyörű környezetben tudták bemutatni műsorukat.

Horváthné Csomó Orsolya szerint az inotai műemlék templom vonzza az Orlando-hoz hasonló régi zenét bemutató együtteseket. A rendezvény szervezője a koncertet követően elmondta, a szakrális művészetek hete, vagyis az Ars Sacra Fesztivál keretében immár hatodik alkalommal adott helyet színvonalas egyházzenei koncertnek az Szent István-templom. A hangszeres kísérettel érkező Orlando Énekegyüttes pedig olyan csodálatos műveket tűzött a repertoárjára, amelyek igen ritkán hallhatók manapság hangversenyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában