alkímia

2018.01.18. 18:09

Verselemzés: Arany János és a „magyar Faust”

Arany János és a vegyészet címmel tartott rendkívül izgalmas előadást a közelmúltban Próder István Várpalotán, a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

Próder István a városi könyvtárban tartott előadást Fotó: Szabó Péter Dániel

A Vegyészeti Múzeum nyugalmazott igazgatója Arany János Hatvani című versét elemezte ki, melyben megtalálható a vegyészetre és alkímiára való utalás is. Ezekről, valamint a Hatvani személyéről kialakult tévhitekről is lerántotta a leplet beszámolójában.

Próder István a városi könyvtárban tartott előadást Fotó: Szabó Péter Dániel

Az előadáson elhangzott, Hatvani István a XVIII. században hazánk egyik legjelentősebb vegyésze volt. Arany János versében az ő személyén keresztül beszélt kémiai ismereteiről, kitérve a természettudomány területére is. Kémia, fizika, geometria és matematika. Hatvani mindezen tárgyakkal behatóan foglalkozott, rendkívül nagy tudású ember volt. Ördöngös professzornak tartották kortársai, s a róla alkotott legenda a mai napig él.

A Jókai által „magyar Faustnak” nevezett tudósról az a hír járta, hogy azért ért annyi mindenhez, mert eladta a lelkét az ördögnek. A debreceniek szentül hitték, hogy képes halottakat feltámasztani, az asztal lábából bort csapolni, továbbá jövendőt jósolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában