Mikor megyek Galícia felé

2018.03.07. 11:00

Hadtörténeti előadásokat tartottak a várpalotai Thury-várban

A Diadal napja történelmi várjátékra való készülődés első állomásaként a várpalotai Thury-várban színvonalas hadtörténeti előadásokkal várták a közelmúltban az érdeklődőket.

Szabó Péter Dániel

Töll László hadtörténész szerint fontos, hogy méltó emléket állítsanak Várpalotán Thury Györgynek és hős vitézeinek Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A szervezők, azaz a Csepin Péter vezette Bakonyi Poroszkálók csapata és a Thury-Vár Nonprofit Kft. már előzetesen közölték, hogy az előadások témáját illetően idén nem ragaszkodnak a XVI. század hadtörténelméhez. A nagy háború befejezésének 100. évfordulója alkalmából a meghívott szakemberek, hagyományőrzők döntő többsége az első világégéssel kapcsolatban osztott meg érdekességeket a megjelentekkel.

Töll László hadtörténész szerint fontos, hogy méltó emléket állítsanak Várpalotán Thury Györgynek és hős vitézeinek Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Akik jöttek is szép számmal, a hétközi időpont ellenére megtöltötték a rendezvénynek otthont adó Thury-termet. Külön öröm, hogy a mintegy száz néző között sok általános iskolás diákot is felfedezhettek azok, akik ellátogattak a tizedik alkalommal megrendezett előadás-sorozatra.

Nyitányként Kavecz Edina fotóiból nyílt kiállítás a vár rendezvénytermében. A várpalotai fotográfus a Diadal napja történelmi várjátékon az elmúlt években készült felvételeiből mutatott be egy sorozatot. A megnyitón Kátai Zoltán énekmondó adott elő egy alkalomhoz illő vitézi éneket, majd a Diadal napja állandó narrátora, Töll László hadtörténész méltatta Kavecz Edina alkotásait, s mondott köszönetet mindenkinek, aki valamilyen módon segítette és segíti a Thury György kapitánynak és hős vitézeinek emléket állító történelmi rendezvény megvalósulását.

A folytatásban az előadásoké volt a főszerep a Thury-teremben. Elsőként Töll László tartott rendhagyó történelemórát a megjelenteknek, s beszélt Thury György és Várpalota kapcsolatáról, majd az eredetileg meghirdetett témához kapcsolódva az első világháború harckocsijairól, illetve a magyar katonai ejtőernyőzés történetéről beszélt.

A hagyományoknak megfelelően filmvetítés is színesítette a programot. Ezúttal a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiója által készített, az isonzói csatáknak és a magyar katonák hősiességének emléket állító Tizenkét pokol című dokumentumfilmet vetítették le a szervezők a Thury-teremben, majd Maruzs Roland alezredes, hadtörténész az első világháború arany vitézségi érmeseiről beszélt.

Az említett Kátai Zoltán Mikor megyek Galícia felé címmel a nagy háború katonadalaiból adott elő egy csokorra valót. Antal Zoltán Colt és a komancsok címmel a tengerentúli eseményeket világította meg, míg a várpalotai várjátékon minden évben Thury György kapitányt megszemélyesítő Oláh Tibor Szerelmes hadfiak címmel tartott előadást a várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában