húsvét

2018.03.31. 09:00

Kerepeléssel is őrzik az ajkarendeki sváb hagyományaikat

Kerepeléssel helyettesítik a harangokat nagycsütörtökön az utolsó vacsora emlékmiséje után az ajkarendeki fiatalok.

Tisler Anna

A fiatalok nagycsütörtökön az esti szentmise után indultak először útnak Fotó: Futó Zoltán

A sváb hagyományait őrző településrészen máig fennmaradt ez a hagyomány. Ma már a legidősebbek sem tudják, melyik évben indultak el először a fiatalok kereplőkkel a kezükben. A hagyomány nemzedékek óta él. A fából készült kereplőket is őrzik, azok apáról fiúra szállnak.

A fiatalok nagycsütörtökön az esti szentmise után indultak először útnak Fotó: Futó Zoltán

A hagyomány ápolóinak korán kell kelniül, ugyanis pénteken hajnali öt órakor már az utcákat járják. A fiúk a templomhoz közeli Szentháromság- szobornál gyülekeznek, majd onnan csoportokban indulnak a szélrózsa minden irányába. A kerepelést naponta többször végzik, miután a harangok Rómába mentek, majd a nagyszombati feltámadási szentmise glóriájára térnek vissza. Az idén a kerepelők többsége a helyi Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola felső tagozatos diákjai közül került ki. Többeknek már az édesapja is kerepelt.

A diákokat Töltl Zoltán, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, az iskola igazgatója tanította be. A hagyományra a helyiek is büszkék, sokan a kapuban várják a fiatalokat. A nagypénteki éjszakai zarándoklat ugyancsak közel másfél évtizedes múltra tekint vissza. A Töltl János, a helyi Regenbogen művelődési ház vezetője által meghirdetett út érinti a magyarpolányi templomot, a stációt és a Szentkutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában