A további munkára ösztönzik

2018.04.19. 07:00

A tízéves Szilágyi Harangegyüttest felvették a települési értéktárba

A tízéves Szilágyi Harangegyüttest a Veszprém Megyei Jogú Város Települési Értéktár Bizottsága a várbörtön, az állatkert, a Liszt Ferenc Kórus, a VeszprémFest és Zámbó István munkássága mellett felvette a Települési Értéktárba.

Napló-információ

A Szilágyi Harangegyüttes az elmúlt évtizedben országos hírnévre tett szert Albertné Balog Márta vezetésével Fotó: archív

A bizottság tagjai kiemelték – bár a Szilágyi Harangegyüttesnek nincs olyan évtizedekre visszanyúló múltja, mint a többieknek, de jövője van – ezzel az elismeréssel ösztönzi a jövő nemzedékét a fejlődésre, a további munkára.

A veszprémi zenekedvelők felkapják a fejüket, ha az együttes nevét hallják, hiszen a zenekar az elmúlt évtizedben országos hírnévre tett szert. Albertné Balog Márta karmester, tankönyvíró így vall a a megalakulásról: „Rovaniemi harangegyüttesétől tudtuk meg, hogy az Amerikai Egyesült Államokból lehet harangokat beszerezni. Szereplési lehetőségeket kerestünk, támogatókat találtunk (többek között Márfi Gyula érsek atyát), és 2007 nyarára összegyűjtöttük a harangok árát.

Az Egyesült Államokból való hazaszállítást a magyar haderő vezérkarának köszönhetjük. Azóta számos fellépésünk volt belföldön és külföldön, például Baján, Márianosztrán, számos alkalommal Budapesten: az egyetemi templomban, a Szent Mihály-templomban, a Stefánia palotában, Győrben, a székesegyházban, Mátraverebély-Szentkúton, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Krakkóban, Wieliczkában, Tarnowban, 2009 Görögországban a makrigialosi zenei fesztiválon.

2011 novemberében Svájcban, 2013 májusában Rómába utaztunk, ahol a Santo Stefano Rotondo körtemplomban Mindszenty bíboros emlékének szentelt szentmisén játszottunk. (A harangok Rómába mentek!) A második lengyelországi utunk különlegessége volt, hogy egy patinás középkori kúriában laktunk, ahol még Nagy Lajos király is megszállt. Beregszászon, a tanítóképzőben adtunk jótékonysági koncertet. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Veszprém megyei jogú város támogatásával 2018 januárja óta a veszprémi tűztoronyban a híres Verbunk a mi közreműködésükkel csendül fel.”

A Szilágyi Harangegyüttes az elmúlt évtizedben országos hírnévre tett szert Albertné Balog Márta vezetésével Fotó: archív

Albertné Balogh Márta történelem-ének szakos tanár a veszprémi Szilágyi keresztény iskolában. Székesfehérvárról származik. Módszertani ismereteit és gyakorlati tapasztalatait hasznosítva felkérésre tankönyvíró és tankönyvbíráló lett. Az általános iskola 3. és 4. osztályos tankönyvei olyan jól sikerültek, hogy az elbírálásnál ezeket fogadták el országos használatra.

Szerinte a tíz év alatt szerzett tapasztalatai igazolják azt a Böjte Csaba-gondolatot, amelyet olyan szívesen idéz: „Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában