föld és ég között benned a létra

2018.04.15. 13:46

Amatőr művészeknek ad bemutatkozási lehetőséget a bándi Tavaszi Tárlat

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra” – idézte Weöres Sándort a polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy a létrát, a művészetbe való bekapcsolódást hívja elő minden alkotóból és látogatóból ez a kiállítás.

Molnár Sándor

A Tavaszi Tárlat hagyományosan amatőr művészeknek ad bemutatkozási lehetőséget. Az idei évben a festészetet, a díszüvegfestést és a szalmafonást magas szinten művelő alkotók munkáiban gyönyörködhetett a szépszámú érdeklődő. Először a helyi gyerekek alkotta Bándi Kiskórus énekkel, majd Fülöp Laura, Lauer Péter és Fodor András versekkel köszöntötték a tavaszt a megnyitón. A Bándért Közalapítvány kuratóriumának titkára, Gráczki Lászlóné elmondta, hogy szerették volna megismertetni a helyiekkel, hogy milyen művészeti irányok és lehetőségek vannak a környező világban, illetve bemutatni azokat az alkotókat, akik életük egyes szakaszában, keresve az újat, elkezdtek foglalkozni valami mással. Steigervald Zsolt polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy büszkék lehetnek falujukra, amely évente többször ad helyet kreatív művészi kiállításoknak, irodalmi rendezvényeknek és ennyire nyitott minden újra. Az amatőr művészekről úgy fogalmazott, hogy a lelkükből, örömből alkotnak, kényszer nélkül. A Tavaszi Tárlaton Fazekas Valéria, Ikotity Ildikó, Szegedi Olga és Szukits Éva mutatkozott be alkotásaival.

Fazekas Valéria nyugdíjba vonulása után gondolta úgy, hogy a családi örökség – édesanyja tehetsége – talán számára is ad lehetőséget a festészet területén. Békét, nyugalmat, csendet közvetítő képeivel bizonyította mindezt a tárlaton is.

Ikotity Ildikó számára ugyanúgy kedvesek az egyedi, üveg ékszerek, mint a Tiffany technikával készített művek, vagy az ólomsínes technika, amelynek alkalmazásával készítette el a nagy kihívást jelentő templom ólomablakokat Gyulafirátóton. A kiállításra tavaszt idéző színes üveg pillangókat is hozott.

Szegedi Olga szeret új dolgokat kipróbálni a festészetben, olyat alkotni, amit mások nem. Friss munkáival érkezett a Tavaszi Tárlatra. Nagyon kedveli a négylábúakat, a természetet, a Balatont. Különösen foglalkoztatják az érdekes felületek, a fény ábrázolása és a modern irányzatok.

Szukits Éva 20 éve ismerkedett meg a szalmafonás mesterségével. Mint mondja, a kalapoktól, a kosárkákon át az arató koszorúig sok minden készíthető szalmából. Ő leginkább az iparművészeti elemekkel ötvözött dísztárgyakat: kopogtatókat, karácsonyfadíszeket szereti. Bándon is megismertette a technikát az érdeklődőkkel. Bemutatta, hogyan születik néhány perc alatt alkotás a szalmaszálakból.

A Tavaszi Tárlat április 29-ig látható a Steierlein Katalin Közösségi Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában