Állatövi jegyek hastánccal

2018.04.30. 14:00

Az orientális tánc szabadságát, sokszínűségét varázsolták színpadra Sümegen

A hagyományos Al Ahram Hastáncgálára idén is zsúfolásig telt a nézőtér a Kisfaludy művelődési központban.

Tóth B. Zsuzsa

A hastáncgála résztvevői idén is elvarázsolták a közönséget Fotó: Csicsics Antalné

Látványos koreográfiák

Az 10. alkalommal megrendezett bemutatót Végh László polgármester nyitotta meg, majd rendívül látványos koreográfiák szórakoztatták a közönséget. A csoportok bemutatták a hastánc sokszínűségét, bizonyítva, hogy az több, mint egy egyszerű tánc.

Az est folyamán Mikola Nikoletta tanítványai és vendégelőadóik többféle táncstílust bemutatva kalauzolták el vendégeiket a mesés kelet világába. Az est vezérfonala a horoszkóp volt, a műsor tematikája az állatövi jegyek sorrendjét követte. A 12 csillagjegy előtt a hozzájuk kapcsolódó négy alapelem egyikét is bemutatták. A víz, a levegő, a tűz és a föld mint életet irányító, befolyásoló ős-erők jelentek meg a koreográfiákban. A táncosok megidézték az ősi minőségeket, a színek, a mozdulatok pedig megtestesítették a horoszkóp egyes elemeit.

A gálát Székely Maya és a Sümegi Hastánc Egyesület kilenc tagja nyitotta, majd a Zafirah hastánccsoport a tűz megidézéseként salsa oriental számmal lépett a színpadra.

A kos csillagjegy minőségeit tárta a nézők elé a Basic táncstúdió két táncosa, Kiss Virág és Hoffman Sára. Az Al-Ahram kezdő csoportja a föld elemet idézte meg, majd az Ezer Rózsa kertje hastánccsoport a bikára legjellemzőbb minőséget, az élet élvezetét táncolta színpadra. A Zahirah hastánccsoport két tagja, Czafit Boglárka és Kizmus Kata mutatta be a levegő elemet Vitorlás című koreográfiájukkal. A tavasz utolsó csillagjegyét, az ikreket idézte dupla fátylas koreográfiával Kovács Alexandra és Jámbor Luca duója. A nyári hónapokhoz érkezve az Al-Ahram kezdő csoportja lépett színpadra Mazagat című, forró ritmusú koreográfiával, majd a víz elemet idézte a Zahirah hastánccsoport Sellők című száma. Őket követte Székely Maya sztárvendég, aki a mély érzelmű rák csillagjegy kecses, romantikus vonásait testesítette meg. A Szellőrózsák hastánccsoporttól egy tüzes flamencofúziót láthattak a nézők csörgőkarikával.

Modern legyezőfátylas koreográfiát is bemutattak a gálán

A forró nyár derekát idézve, az oroszlán csillagképében az Al-Ahram hastánccsoport adott elő pörgős dobszólót, majd az Ezer Rózsa Kertje hastánccsoport föld elemként lépett színpadra. Az utolsó nyári csillagjegyet, a szüzet Jámbor Luca képviselte dobszólóval. Az őszt az Al-Ahram hastánccsoport klasz-szikus tánccal köszöntötte, majd különleges produkció, a White Stones Brass Band zenekar és az Al-Ahram hastánccsoport közös előadása szórakoztatta a vendégeket a Misirlou című számmal, mely a keleti mediterrán régióból ered. Az Al-Ahram hastánccsoport táncosai modern legyezőfátylas koreográfiát is bemutattak a gálán, majd Nemesházi Bernadett szólótáncának tapsolhattak a mérlegre jellemző vénuszi szépség és csábítás jegyében. A Shaabi hastánccsoport legyezőfátylas koreográfiája már a víz elemet idézte, előkészítve a hangulatot a Szellőrózsák hastánccsoport salsájának, mely már a skorpió színeiben került színpadra. Két elem vibráló találkozását mutatta be a Zafirah hastánccsoport Tűz és Víz című koreográfiája, melyet Kovács Alexandra koreográfiája követett, elérkezve ezzel az utolsó őszi csillagjegyhez, a nyilashoz.

A hastáncgála résztvevői idén is elvarázsolták a közönséget Fotó: Csicsics Antalné

A zodiákuson haladva beköszöntött a tél a gálára, az Al-Ahram hastánccsoport különleges íziszfátylas koreográfiája ünnepi hangulatot teremtett sejtelmes fényeivel. A föld elem jegyében az Al-Ahram kezdő csoportjának dobszólója lüktetett a színpadon, majd ismét az Al-Ahram hastánccsoporttól következett egy dal, a céltudatos bak megtestesítőjeként. A levegő elemet most Székely Maya idézte légies könnyedséggel, gyönyörű, különleges fátylas koreográfiájában. A nemesvitai Fény Rózsái hastánccsoport előadásában a Karib-tenger gyöngye elevenedett meg, felidézve a vízöntő jegy modernségét, találékonyságát.

A víz mint főszereplő elevenedett meg a Szellőrózsák hastánccsoport modern fátylas számában. Az évkör utolsó csillagjegyét, az álmodozó halakat a Shaabi hastánccsoport íziszfátylas száma jelenítette meg a színpadon. Végül Székely Maya és Mikola Nikoletta duója már ismét a tavaszt idézte, tudatosítva az örök körforgást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában