koncert a hangvillában

2018.05.13. 10:00

Koncz Zsuzsa generációkat köt össze dalaival

Még nem rohan annyira az idő. Mert lehet az ember kertész, aki fát nevel, repülhet ég és föld között egy ingoványos vadvilágban, ahol Kárpáthyék lánya is dúdolhatja, ahogy lesz, úgy lesz. A kapocs időtlen és örök marad. Jelbeszéd még ma is.

Varga Róbert

Koncz Zsuzsa dióhéjba sűrítette negyven lemezének, több száz dalának üzeneteit, sava-borsát Fotó: archív

Koncz Zsuzsa, a népszerű énekesnő koncertjével újra megtöltötte a Hangvilla nézőterét. Méghozzá zsúfolásig. Rajongótábora megmaradt az évtizedek alatt, generációkat köt össze dalaival, egy életérzéssel. Amikor a dalok, a sorok között lehetett olvasni, üzenni. Most is megtette azt.

Koncz Zsuzsa dióhéjba sűrítette negyven lemezének, több száz dalának üzeneteit, sava-borsát Fotó: archív

Nagy László Adjon az Isten című versével nyitott. Beköszönt a szétnyíló függöny árnyékából. Elhozta legutóbbi két lemezének a Tündérországnak és a Vadvilágnak számára fontos számait, például a Mi lett belőled, a Sírva vigad és egy megzenésített Ady-verset, a Történelmi lecke fiúknak címűt. Nosztalgiázott egyet a közönséggel a Ne vágj ki minden fát, a Jöjj kedvesem, a Miszter alkohol, az 1964, a Valahol egy lány, Kertész leszek című dalokkal. Megemlékezett Bódi Lászlóról, azaz Cipőről is egy kis lírai blokkal. Nem maradhatott ki az Ég és föld között, csakúgy, mint Kárpáthyék lánya sem. Suhantak a percek a kétrészes koncert alatt.

A közönség az előadóval együtt énekelte a slágereket, hiszen ez belőlük is egy darab. Fiatalságot, öregséget, szabadságot, szerelmet, csalódást, reményt, nevetést, könnyet, közösségi élményt, összetartozást adnak számukra. Remek zenészekkel érkezett, itt volt vele Závodi Gábor is, aki nemcsak billentyűse, szerzője, hanem zenei producere is, stúdiójában rögzítették az elmúlt években albumait Maróthy Zoltán kitűnő hazai gitárossal együtt. Lengyelfi Miklós basszusgitározott, elektromos bőgőzött, Tiba Sándor pedig dobolt.

Koncz Zsuzsa nem összegezte a pályafutását, de dióhéjba sűrítette annak esszenciáit, negyven lemezének, több száz dalának üzeneteit, sava-borsát. Ő így látja az elmúlt évtizedeket és a jelent. Főként Bródy János mindenki által elismert szövegei adják ezekhez a lélekutat. Koncz Zsuzsa régi dalai ma is felhangokkal, áthallásokkal aktuálisak, az újaknak meg nincs is szükségük a kódolásra. Aki akarja, válassza azokat. Akárcsak akkor, amikor elindult ezen a pályán. Neki a kérdések mellett a válaszok keresése adta az előadói energiát, s adja ma is. Forog így velünk a világ, egy előadóval, aki képes a levegőt, az időt megállítani a színpadon. Most is megtette ezt a Hangvillában, hangos sikerrel.

EGYENES ÉLETPÁLYA

Koncz Zsuzsa 1963-tól az Omega, az Illés, majd a Metró zenekarokkal énekelt, első átütő sikere a Rohan az idő című dal volt 1966-ban. Ezután felvételeit az Illés zenekarral, majd a Fonográffal készítette, ezeken – és azóta minden lemezén – alkotótársa Bródy János. Negyven album – többségük arany- vagy platinalemez, hazai és külföldi fesztiválsikerek, koncertek, emlékezetes tévéműsorok és kitüntetések jelzik pályafutását. Többek között Kossuth- és Liszt-díjas, érdemes művész, A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje címek tulajdonosa, a Francia Becsületrend lovagja, Emerton-díjas, Hungaroton Életmű-díjas, Prima Primmissima-díjas előadó. (konczzsuzsa.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában