Ellenzi a digitális utómunkát

2018.05.10. 10:00

Varga-Pesei Petra a klasszikus fotózás híve

A pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ A hónap alkotója kamaratárlat-sorozatában ezúttal Varga-Pesei Petra művésztanár mutatkozik be.

Laskovics Márió

Varga-Pesei Petra művésztanár ezúttal fotóit osztja meg a nagyközönséggel

Varga-Pesei Petra 1984-ben született Dunaújvárosban, 1998 óta él Pápán. Gyermekkora óta foglalkozik rajzolással, festéssel. A dunaújvárosi Arany János Általános Iskola rajz tagozatára járt, majd a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola alkalmazott grafika szakán érettségizett. Nem volt kérdés, hogy milyen területen tanuljon tovább. 2007-ben szerezte meg rajz-vizuális kommunikáció tanári diplomáját a Kaposvári Egyetemen. Ez évben lett tagja a Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészeti Iskolája kollektívájának, ahol általános iskolásokat tanított 2015-ig. A 2010-es tanévtől a kollégium Gimnáziumában és Művészeti Szakgimnáziumában tanít. 2011-ben elvégezte a Vizuális- és környezetkultúra szak mesterképzését Szombathelyen. 2018 márciusában felvételt nyert a Veszprémi Művész Céh tagjai közé.

Varga-Pesei Petra művésztanár ezúttal fotóit osztja meg a nagyközönséggel

– Tanulmányaim során sokféle technikával megismerkedtem. Rajztanárként ezt a sokrétű ismeretet szeretném átadni a gyerekeknek és közben igyekszem szakmailag magamat is képezni, fejleszteni. Ars poeticám: tanítok és tanulok; gyerekekről, gyerekektől, magamról – jegyezte meg.

2006 óta tagja a Pápai Műhelynek, miáltal lehetősége van alkotni, kiállítani. Mint mondta, főleg csoportos tárlatokon szerepeltek munkái, Pápán, Ajkán, Veszprémben és több helyütt az országban, illetve Torockón, de önálló kiállítása is volt több ízben Pápán.

Képzőművészeti munkái mellett készített már könyvborítót, valamint illusztrációkat angol és német nyelvű tankönyvekhez, munkafüzetekhez.

Szívesen fotóz bármit, aminek megfogja a kompozíciója, hangulata Fotó: Laskovics Márió / Napló

A hónap alkotója elnevezésű, június 1-ig a színházépület földszinti előterében megtekinthető tárlatán a nagyközönség előtt eddig be nem mutatott fotói, szám szerint tizenegy látható.

– A fotózással komolyabban a középiskolában ismerkedtem meg. A klasszikus fotózás tanulása izgalmas volt, mi hívtuk elő a filmeket, nagyítottuk a képeket. Nem szeretem a digitális korunkra oly jellemző utómunkát, manipulálást, ezért inkább a hagyományos vonalat képviselném. Habár hobbiként fotózok a tanítás, alkotás, családi élet mellett, mégis közel állnak hozzám a kiállított képek. Kedvenc témám nincs, szívesen fotózok bármit, aminek megfog a kompozíciója, hangulata – mesélte a szabadidejében szívesen kézműveskedő művésztanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában