Kalauz a Savanyúvízhez

2018.06.18. 10:00

Praznovszky Mihály új könyvét mutatták be

Balatonfüred történelmi városrészén található nevezetes épületekről és a Fürdőtelephez kötődő híres emberek történeteiről írt könyvet Praznovszky Mihály.

Marton Attila

György Péter János és Praznovszky Mihály a kötetbemutatón Fotó: Pesthy Márton/Napló

A savanyúvízről című kötetet a szerző és György Péter János, a Zánkai Honismereti Kör vezetője mutatta be a Veszprémi Ünnepi Könyvhéten a napokban. Praznovszky Mihály irodalomtörténész elmondta, húsz éve vezet sétákat a Fürdőtelepen.

György Péter János és Praznovszky Mihály a kötetbemutatón Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az egyik veszprémi nyomda vezetője, Szathmáry Attila biztatására a Jókai-villától induló és oda visszatérő rendhagyó idegenvezetéseken elhangzó történeteket foglalta könyvbe a szerző. Hozzátette, a sétákhoz hasonlóan a könyv sem a pontos történeti adatokat helyezi a középpontba, hanem számos érdekes történeten keresztül inkább a 19. századi Fürdőtelep hangulatát akarja megidézni. A bevezetőben a szerző leszögezi, a helyiek a település Balaton-parti részét nevezték Savanyúvíznek. A könyvben a Vaszary-villa épületének története mellett a könyvben olvasni lehet a balatonfüredi színház létesítéséről, Blaha Lujzáról és az általa megvett villáról, a Postaházról és a Füredre érkező örömlányokról, és kiderül az is, Jókai Mór jó céllövő volt-e, emellett a szívkórházhoz és a sétányhoz kapcsolódó történetek szerepelnek a kötetben.

A könyvet balatonfüredi illusztrációk sora gazdagítja: 18. századi térképrészletek, képeslapok és régi fotók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában