Alkotásaiból árad a belső harmónia

2018.06.11. 16:29

Szilvássy Katalin festményeiből nyílt kiállítás Lovason

A lovasi kikötőben számtalan előadás, koncert, fotókiállítás volt, de még festményeket nem állítottak ki a mediterrán jellegű kávézóban. Most erre is sor került. A közelmúltban Szilvássy Katalin festőművész olajfestményeit tekinthették meg az érdeklődők.

Szendi Péter

Szilvássy Katalin 2011-ben kezdett festeni. Mint mondta, mindig is késztetést érzett erre, eleinte rajzolt, majd egy jó barátjának köszönhetően Kádár Tibor festőművész csopaki alkotói körébe lépett be, amelynek három évig aktív tagja volt. Kezdetben pasztellképeket festett, ma már viszont az olajfestészetben tud legjobban kibontakozni.

Szilvássy Katalin és Tévald-Csizmadia Krisztina Fotó: Szendi Péter

- Mai kiállításának címe: Vidéki színeim. De a mondanivaló közel sem ilyen egyszerűen leírható. A lényeg a színeimen van. Nem a táj a lényeg Katalin képein, nem a vidék, hanem ez az egy szó: színeim. Hogy Kati színei, belső világa jelenik meg a képeken, teljesen mindegy, hogy milyen téma által van kibontakoztatva. A téma csak egy eszköz arra, hogy önmagát általa kivetítse a vászonra. Nem a vidéki táj bemutatásáról szólnak a képek, hanem a tájat felhasználva, a saját színeinek, azaz a saját lélekpillanatainak rögzítéséről – mondta a kiállításmegnyitón Tévald-Csizmadia Krisztina, aki szintén fest és verseket is ír. Utóbbiból eggyel megörvendeztette a közönséget.

Szilvássy Katalin festményeiben a harmóniára való törekvés mint mozgatóerő van jelen. Ha a való életben nem is alakul minden harmonikusan, a vásznon, faroston szeretné Katalin megélni, ábrázolni a harmónia érzését. Mindig olyan témát választ, amely nyugalmat hordoz, mosolyt csal az ember arcára. Általában kettő van mindenből: két galamb, két macska összebújva, két lány szalad a tengerparton, két csónak pihen a vízen, kettő kacsa repül ki a nádasból – folytatta tovább Tévald-Csizmadia Krisztina.

A megnyitó után Nesztinger Kornél klasszikusgitár-játékát hallgathatták az érdeklődők, miközben gyönyörködtek festményekben. A tárlat július 2-áig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában