millenniumi programok

2018.07.25. 10:43

Az ezeréves múltra emlékeznek Bakonybélben

A település önkormányzata, a lakosság és a bencés szerzetesek közössége augusztusban három egymást követő hétvégén rendezvénysorozattal ünneplik a millenniumot, emléket állítva annak, hogy a Szent Mauríciusz Monostort 1018-ban alapította Szent István király.

Müller Anikó Hanga

Megújulnak a tavaly avatott magnólia ligetben a díszpolgárok emléktáblái is

Fotó: Müller Anikó Hanga

Augusztus 4-én lesz az Ezeréves Falvak Napja, melyre azon települések képviselőit hívták, melyeket az alapítólevél fennmaradt 1086. évi megerősítésében a bakonybéli bencések birtokaként említenek. Huszonhat, közöttük három, ma határainkon túli falut sikerült azonosítani. Az önkormányzat szándéka, hogy velük az ünnepi év múltával is élő kapcsolatot tartsanak fenn.

1023–1030 között a Szent-kútnál remetéskedett Szent Gellért, a mai kápolna őrzi emléket

Délelőtt a vendégek Bakonybéllel ismerkednek, a közös ünnepi műsor 14 órakor kezdődik, melyben a meghívott falvak művészeti csoportjai adnak műsort. Fellép a Kajárpéci Vízirevű, Magyarpolány vegyeskórusa és német nemzetiségi kórusa, a tési Bakony Virágai Népdalkör, a szili Hagyományőrző Egyesület néptánccsoportja és a Bakonyszücsi Hölgyek klubja bemutatkozik a tési és a bakonybéli értéktár. A helyi Hangtalan Világ együttes az esti szórakoztató műsort vezeti be, melyben fellép Poór Péter, a V-ZOY, Kossuth Gergő, a Két Zsivány, majd a hajnalig tartó utcabálon a MagicBoys együttes zenél.

11-én rendezi meg az önkormányzat és a Tinódi Pajzs Egyesület a település díszpolgára, Cseh Tamás tiszteletére 2015-ben elindított Énekmondók Emlékezetét a Szent-kút kápolnánál. Az idei koncert a Bakonybél 1000 – Cseh Tamás 75 alcímet viseli.

Negyedik alkalommal várják az Énekmondók Emlékezetére Cseh Tamás barátait, tisztelőit, balra Lantos Szabó István, mellette Kátai Zoltán

A délutáni előadások az ezeréves múltat idézik meg a Musica Historica régizene együttes, a helyi népdalkör, Kátai Zoltán énekmondó lantművész és a Szent Mauríciusz Kórus fellépésével.

A program második részében az Ad Libitum együttes – Novák János, Márta István, Bornai Szilveszter felállásában – emlékezik Cseh Tamásra, majd a Cseh Tamás Archívum erre az alkalomra készített filmösszeállításában elevenednek meg az énekes szerepei, végül a tábortűz körül Mülhauser Martina, Kátai Zoltán énekel a közönséggel közösen.

20-án Bakonybél születésnapja – egy új millennium kezdete címmel folytatódik az ünneplés. A falu Szent István ünnepét választotta születésnapjául, az alapítás tiszteletére, melyet Gizella királyné rokona, a remeteszentként tisztelt Günter javasolt a királynak. Ebben a monostorban lelt békére 1023-30 között a királyi udvart elhagyó Szent Gellért is.

Millenniumi emlékparkká bővítették a tavaly felavatott magnólialigetet

A program igazi közösségi ünnep lesz, a műsorban a falu közösségei és régi, kedves vendégfellépői szerepelnek. Reggel szentmisével és az új kenyér megáldásával indul a nap. Délután birtokba veszik a faluközösség adományaiból és munkájával, a magnólia-ligetből önerőből létrehozott millenniumi emlékparkot, melyen felavatják Boa Endre letenyei fafaragó millenniumi emlékoszlopát a monostor makettjével és a három szent, István, Günter és Gellért alakját idéző domborművel.

Megújulnak az itt lévő díszpolgárok emléktáblái is. A tértől sétálóút vezet a magnólia-fák között az új gyalogoshídig. Az emlékparkot a monostor közössége áldja meg. Ezen a napon adja át Márkus Zoltán polgármester a millennium évében, a közösségért végzett önzetlen munka elismeréséért alapított Bakonybélért emlékérmet is, valamint a Gondozott- virágos porta verseny díjait. Nem marad el a szülinapi torta sem.

Megújulnak a tavaly avatott magnólia ligetben a díszpolgárok emléktáblái is Fotó: Müller Anikó Hanga

Az ünnepi nap záró programja a Szent Mauríciusz Alapítvány ajándékaként a Makám együttes koncertje lesz. A millenniumi emlékév három kiemelkedő rendezvénye jól példázza a Bakony szívében megbúvó kis település vezetésének, szerzeteseinek, lakóinak múltjához való hűségét, közösségének életerejét és vendégváró kedvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában