A múlt megőrzésének fontossága

2018.08.22. 14:00

Összefogással felújították és kibővítették a tapolcafői falumúzeumot

A helyiek összefogásának köszönhetően felújították és kibővítették a tapolcafői falumúzeumot, amit ünnepélyes keretek között adtak át ismét a látogatóknak.

Polgár Tibor

Áldozó Tamás, Zsegraics Gyula és Kovács Zoltán (balról jobbra) a nemzeti színű szalag közös átvágásával hivatalosan is átadta a felújított tapolcafői falumúzeumot Fotók: Polgár Tibor

Villmanné Ikervári Lilla, a tapolcafői részönkormányzat tagja elmondta, idén tavasszal készültek el a falumúzeumnak otthont adó épületen az állagmegóvással. Egyúttal gyűjtést szerveztek a tapolcafőiek körében a tárlat bővítésére, aminek nyomán nagyon sokan felajánlották régi eszközeiket, használati és berendezési tárgyaikat, dokumentumaikat. A szervezőtől megtudtuk, hatalmas örömet okozott, hogy ismét megnyithatják a múzeumot, mely egy újabb színfoltja a Pápához csatolt településrésznek. Villmanné Ikervári Lilla hangsúlyozta, várnak felajánlásokat a kiállításhoz.

Áldozó Tamás, Zsegraics Gyula és Kovács Zoltán (balról jobbra) a nemzeti színű szalag közös átvágásával hivatalosan is átadta a felújított tapolcafői falumúzeumot Fotók: Polgár Tibor

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntőjében kiemelte a múlt, a tradíciók megőrzésének fontosságát, illetve az ehhez szervesen kapcsolódó identitástudatot. – Az identitásunk, a küldetésünk, a valamihez való tartozásunk kérdésére sokféle válasz van, ilyen például a templom, az emlékmű, a zászlók. Ha ezeket egymás mellé rakjuk, akkor összeáll az, amihez képest meghatározzuk magunkat, amit szeretnénk továbbadni.

Sokan felajánlották régi eszközeiket, használati és berendezési tárgyaikat a tapolcafői falumúzeumnak

A falumúzeum is egy olyan épület, ami ezek közé tartozik – mutatott rá a városvezető. Zsegraics Gyula, a tapolcafői részönkormányzat elnöke felidézte, korábban elkezdték a helyi emlékművek, középületek rekonstrukcióját. Elárulta, a jövőben a tejcsarnok épületét is szeretnék felújítani, ahol szintén egy emlékhelyet, múzeumot alakítanának ki.

Az ünnepség részeként megkoszorúzták a tapolcafői világháborús emlékművet, majd Kovács Zoltán ország­gyűlési képviselő, Áldozó Tamás és Zsegraics Gyula a nemzeti színű szalag közös átvágásával hivatalosan is átadta a felújított falumúzeumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában